O analiză POLITICO arată că statele UE au fost nevoite să arunce în jur de 215 milioane de doze de vaccin anti-COVID 19 care au expirat. Costul total al acestora e estimat la cel puțin 4 miliarde de euro.

Conform POLITICO, țările UE au primit 1,5 miliarde de doze anti-COVID-19 – ceva mai mult de 3 doze pe cap de locuitor. Multe dintre acestea au ajuns însă la gunoi, mai precis 0,7 doze pe cap de locuitor. În total, ar putea fi vorba de 215 milioane de doze de vaccin anti-COVID, evaluate la 4 miliarde de euro la nivelul întregii Uniuni. Ca urmare, prejudiciul de 1 miliard de euro invocat de DNA doar la nivelul României ar putea fi mult prea mare.

Germania ar fi campioana, cu 83 de milioane de vaccinuri irosite, urmată de Italia, Țările de Jos, Spania și România, cu 9,77 de milioane de doze aruncate la gunoi. Raportat la populație, Estonia conduce însă, cu 1,1 doze aruncate pe cap de locuitor, urmată de Germania și Slovenia. După acest parametru, România ar fi abia pe locul 13. Dar am irosit cam 36% dintre vaccinurile care ne-au fost alocate, ceea ce ne-ar plasa pe locul al treilea în Europa, după lituanieni și slovaci și puțin în fața germanilor.

POLITICO avertizează că nu toate țările au furnizat date, guvernele evitând în general să recunoască cât de mare a fost risipa. Franța sau Ungaria, de pildă, nu au făcut publice astfel de informații. Mai mult, Pfizer continuă livrările, contractul revizuit fiind valabil până în 2027.

Contractele semnate în pandemie se întorc acum împotriva guvernanților, și nu doar în România. Mult înaintea dosarului DNA privind achizițiile de vaccinuri, Ursula von der Leyen a fost acuzată, după ce s-a descoperit că a schimbat SMS-uri cu șeful Pfizer chiar înaintea semnării contractului – mesaje pe care ulterior le-a șters.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri