Motivele: preturile de dumping ale \"celor mici\" si investitiile necesare pentru modernizarea infrastructurii.
Numarul mare de achizitii si fuziuni de pe piata de cablu din ultima vreme a condus in unele cazuri la cresteri de tarife pentru abonamentele de cablu TV. Care este explicatia? Marii cablisti (RCS, Astral si UPC) spun ca unii dintre furnizorii mici de servicii de cablu practica preturi incorecte, de dumping pentru a putea intra pe piata, prin neplata datoriilor fata de furnizori, a drepturilor de autor sau a contractelor cu canalele de televiziune. Surse din piata spun ca acesta ar fi fost cazul Oltenia TV, care a fost preluata in 2004 de RCS.

"Tarifele practicate de Oltenia TV erau, foarte probabil, sub costuri, iar noi nu putem nici legal, nici comercial sa facem asa ceva", ne-a declarat Ionut Tarcea, director de marketing RDS-RCS. in plus, de regula, dupa preluare, trebuie operate investitii masive, pentru a putea oferi clientilor servicii integrate: cablu, telefonie si Internet, toate printr-un singur operator. "Aceste noi servicii sunt foarte cautate de clientii nostri. Pentru a le putea oferi, sunt necesare investitii semnificative, acesta fiind unul dintre motivele care determina modificari de tarife", spune Andreea Nastase, director de comunicare al UPC Romania. Compania a anuntat de curand achizitia Conex Sat din Roman. "in viitorul apropiat nu vor fi modificari de pret, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca noile tehnologii cer noi investitii. in plus, cresterile de preturi la energie electrica, pe care noi o folosim intens, se vor reflecta si ele in cresteri de tarife", continua reprezentanta UPC.

Romania: cele mai mici tarife la cablu TV

Cresterea tarifelor se poate explica si prin faptul ca fata de tarile din jur, Romania are cele mai mici tarife pentru serviciile de cablu TV. Daca un bulgar plateste in medie circa 9 euro pe luna pentru abonamentul de baza si un ceh 15 euro, un roman plateste aproximativ 6 euro pe luna. "Aceasta in conditiile in care sunt, practic, aceleasi costuri", explica Andreea Nastase. Aceasta diferenta provine pe de o parte din faptul ca Romania este la ora actuala singura tara din Europa fara TVA pentru cablu TV. Si acest lucru se va schimba de la 1 iulie, cand conform noului Cod Fiscal, pentru serviciile de cablu TV se va introduce taxa pe valoarea adaugata de 19 procente.

Consumatorii - "la mana" cablistului

In urma unor achizitii, unele companii de cablu au devenit unici furnizori de cablu TV pe plan local. Situatia provoaca desigur ingrijorare in randul consumatorilor, care se tem ca astfel sunt "la mana" cablistului. Reprezentantii Consiliului Concurentei spun ca acesta poate interveni doar daca constata savarsirea unui abuz de pozitie dominanta de catre un anumit operator de servicii de cablu TV. "Legea nu interzice detinerea unei pozitii dominante pe piata, ci abuzul de pozitie dominanta. Deci, chiar daca o societate ar detine o pozitie dominanta, acest lucru nu este interzis de lege, trebuie demonstrat ca abuzeaza de pozitia pe care aceasta o detine pe piata", spun acestia.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri