Comisia Europeana se poate declara multumita de modul in care operatorii de telefonie mobila respecta programul de implementare a noilor tarife de roaming, scrie presa franceza. La mai putin de doua luni de la intrarea in vigoare a regulamentului, toti operatorii europeni vor aplica noua grila de tarife, potrivit cotidianului online ZdNet.
Operatorii din blocul european au comunicat catre executivul european tarifele si vor incepe sa le activeze de la 30 august pentru utilizatorii care au solicitat acest lucru, iar la sfarsitul lunii septembrie toti consumatorii vor beneficia automat de noile reglementari. “Primul rezultat este net pozitiv pentru utilizatorii de roaming din Europa”, arata oficialii europeni.

“In 22 din 27 de state membre cel putin un operator de telefonie mobila a propus tarife pentru roaming mai mici decat cele impuse de regulament”, a anuntat Comisia Europeana. Doar Grecia, Italia, Malta, Slovenia si Portugalia se disting prin faptul ca operatorii au fixat tarifele la limita maxima permisa de regulament, adica 49 de eurocenti pentru apelurile efectuate din alta tara si 24 de eurocenti pentru apelurile primite, potrivit datelor publicate pe pagina web a Comisiei Europene.

In Romania cei trei operatori de telefonie mobila care intra sub incidenta regulamentului ofera deja noile tarife de roaming, urmand sa le activeze pe 25 august (Orange), pe 29 august (Vodafone), respectiv pe 30 august (Cosmote). Potrivit datelor furnizate de companii catre Comisia Europeana, Cosmote si Orange vor adopta tarifele stabilite prin regulament, 49 eurocenti pentru apelurile efectuate si 24 de eurocenti pentru apelurile primite in roaming. Vodafone va taxa clientii care folosesc acest serviciu cu 48,10 eurocenti pe minut pentru apelurile initiate si cu 23,70 eurocenti pentru cele primite. Cosmote a anuntat aceleasi tarife si in Grecia.

In blocul comunitar, Orange activeaza eurotarifele pana in data de 30 august cel mai tarziu. Conform datelor Comisiei Europene, in Portugalia, unde grupul deruleaza operatiuni sub brandul Optimus, tarifele maxime au fost activate incepand cu 9 iulie, iar in Austria (Orange are operatiuni sub brandul One) vor fi activate pe 28-29 august. In Belgia (Mobistar), Spania, Franta, Tarile de Jos, Polonia (Idea Orange), Slovacia si Marea Britanie operatorul va activa tarifele 49/24 eurocenti pe 30 august.

Grupul Vodafone, impreuna cu companiile subsidiare si afiliate, urmeaza sa activeze eurotarifele cel mai tarziu la data de 1 septembrie. Clientii beneficiaza deja de tarife mai mici pentru roaming (48 eurocenti pentru apelurile initiate si 23 pentru apelurile primite prin serviciul roaming) in Luxemburg (LUXGSM) de la 1 iulie, in Austria (Mobilkom) de la 30 iulie (49/24 eurocenti), la 29 iulie au fost activate tarifele maxime impuse de Comisie in Germania, Italia si Slovenia, la 30 iulie in Spania si in Austria (Mobilkom), la 1 august costurile pentru roaming au fost micsorate in Ungaria (48,8/24 eurocenti) si la 22 august au fost activate tarifele 48,5/22,9 eurocenti in Franta (SFR) .

Serviciul de roaming va avea preturi de 49 eurocenti pentru apelurile initiate si 24 eurocenti pentru cele primite in Bulgaria, Grecia, Irlanda, Malta, Tarile de Jos, Belgia (Proximus), Danemarca (TDC Mobil), Finlanda (Elisa). In Marea Britanie tarifele activate la 29 august vor fi de 47,5 eurocenti pentru apelurile initiate folosind serviciul roaming si 23,7 eurocenti pentru cele primite.Vor beneficia de tarife sub limita maxima impusa de Comisia Europeana Cipru (Cytamobile), unde pentru apelurile primite in roaming utilizatorul va plati 22 eurocenti, Lituania (Bite), unde va fi aplicat tariful 48,8/23,8 eurocenti pe minut pentru apelurile initiate, respectiv primite, si Letonia (Bite) unde pentru apelurile initiate clientul grupului Vodafone va plati 48,2 eurocenti, iar pentru cele primite 22,9 eurocenti.

Regulamentul adoptat de Comisia Europeana la 7 iunie prevede ca tariful maxim pentru efectuarea unui apel in strainatate va fi de 49 de eurocenti pe minut plus TVA in primul an de la adoptare, iar in urmatorii doi ani va scadea la 46 de eurocenti pe minut, respectiv 43 de eurocenti pe minut. Pentru apelurile primite, tariful maxim adoptat va fi de 24 de eurocenti pe minut in primul an, in urmatorii doi ani acesta va scadea la 22 de eurocenti pe minut, respectiv 19 eurocenti pe minut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri