Un studiu recent de KPMG la nivel international plaseaza 31 de orase pe lista scurta ca urmare a oportunitatilor de externalizare create de criza financiara. Cluj Napoca se afla pe aceasta lista.
Potrivit KPMG Advisory, criza financiara pare sa determine un interes sporit pentru serviciile de externalizare in sectorul IT, prin aparitia unui numar de locatii noi la nivel mondial ce pot constitui centre viabile de Externalizare a Activitatilor Comerciale (BPO).

In cadrul seminarului NASSCOM privind externalizarea, care a avut loc in India recent, KPMG si-a lansat raportul– Explorarea frontierelor globale, in care sustine ca a identificat 31 de orase care se afirma rapid ca pretendente principale la “coroana” externalizarii detinuta traditional de Bangalore, Chennai sau Shanghai.

Cum acestea din urma se apropie rapid de punctul de saturatie, exista o oportunitate considerabila ca noile locatii emergente sa absoarba o mare parte din recentele proiecte de externalizare pe care criza financiara aparent le creeaza.

Cele 31 de locatii reprezinta un mix eclectic, de la orase binecunoscute din tari dezvoltate la locuri mai putin cunoscute de pe pietele emergente, neincluse in traseele turistice. De exemplu, Winnipeg, Belfast si Brisbane figureaza alaturi de Queretaro, Davao si Cluj Napoca.

Pe lista KPMG, Buenos Aires, cu o populatie de aproape 13 milioane, figureaza alaturi de micul Port Louis (populatie 130.000) din Mauritius. In ciuda diferentei de marime, ambele se contureaza ca importante centre viitoare de externalizare, acesta din urma cistigandu-si rapid o reputatie internationala ca centru de recuperare in caz de dezastru.

“Locatiile traditionale de furnizare a resurselor, care s-au aflat in fruntea exploziei de externalizare, urmau oricum sa atinga un punct de saturatie. Corporatiile trebuie acum sa stie ce locatii sa ia in calcul pe viitor pentru activitatile lor de externalizare. Exista numeroase locatii in lume care pot asigura capacitati credibile de externalizare. Exista insa anumite nuante subtile in ceea ce priveste calificarea fortei de munca, specializari de nisa si facilitatile guvernamentale care ne-au condus sa stabilim aceste 31 de locatii ca protagoniste ale viitorului”, a spus Edge Zarrella, Coordonator Global al KPMG IT Advisory.

In opinia Aurei Giurcaneanu (foto), KPMG Audit Partner, responsabil al biroului KPMG din Cluj-Napoca, nevoia de a dezvolta locatii de externalizare noi, viabile, eficiente din punct de vedere al costurilor a fost pusa in evidenta de evenimentele economice din ultimele cateva luni”.
„Companiile se concentreaza pe reducerea costurilor, cu efecte atat pe termen scurt cat si pe termen lung. In consecinta, multe organizatii analizeaza posibilitatea de a realiza economii prin externalizarea anumitor operatii sau functii. In primul rand insa, acestea ar trebui sa fie convinse ca, apeland la aceste strategii, nu sacrifica performanta de dragul diminuarii costurilor. Studiul nostru cu privire la locatii intentioneaza sa sublinieze beneficiile aduse de diferitele orase din care pot alege,” adauga Giurcaneanu.”

Lista completa a destinatiilor mentionate include 10 locatii pe cele doua continente americane (Buenos Aires, Campinas, Curitiba, Calgary, Winnipeg, Santiago, Guadalajara, Queretaro, Boise, Indianapolis); 10 in Asia-Pacific (Brisbane, Changsha, Hangzhou, Ahmedabad, Jaipur, Nagpur, Penang, Davao, Iloilo, Ho Chi Minh); si 11 in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (Cluj-Napoca, Sofia, Zagreb, Cairo, Port Louis, Belfast, Gdansk, Rostov-on-Don, Belgrad, Tunis si Lviv).

“Romania ofera oportunitati excelente de externalizare, in mod special in sectorul IT, beneficiind de specialisti calificati si aflandu-se intotdeauna printre primele in dezvoltarea IT. Cativa antreprenori din domeniu au castigat o reputatie mondiala, demonstrand aptitudinile speciale pe care multi romani le-au aratat in sectorul IT. Costurile cu forta de munca romaneasca sunt competitive, iar cunostintele de limba engleza si alte limbi straine sunt excelente. In timp ce multe orase din Romania ofera oportunitati bune, Cluj Napoca figureaza in studiul KPMG din mai multe motive. Este un oras de provincie, care a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani, dar a carui infrastructura nu a ajuns la acelasi nivel de presiune cu cel din capitala – Bucuresti,” a declarat Cristian Itu, Senior Manager in cadrul Departamentului IT Advisory din KPMG Romania. Cluj Napoca are linii de comunicatie bune cu alte orase din Romania, fiind situat in centrul tarii. Aeroportul sau a cunoscut o dezvoltare rapida in ultimii ani si este acum deservit atat de linii aeriene internationale din diverse orase din Uniunea Europeana, cat si de linii aeriene interne regulate catre Bucuresti. Cluj Napoca este un oras universitar cu o indelungata traditie, fiind o adevarata resursa de absolventi talentati in cautarea oportunitatilor de angajare la companii de reputatie.

Motivele pentru care aceste locatii au fost incluse pe lista finala a KPMG sunt diverse, dar orasele de pe continentele americane, ar trebui in mod obisnuit, sa beneficieze de resurse mari de forta de munca, capacitati de dezvoltare, o oferta mai matura de servicii, proximitate fata de sediul principal al clientilor si abilitati multiple de comunicare in limbi straine. Regiunea Asia – Pacific beneficiaza de costuri reduse, populatie mai tanara, numeroase facilitati guvernamentale si de lectiile invatate de la numeroasele centre de externalizare care sunt deja prezente in zona. Europa, Orientul Mijlociu si Africa ofera o diversitate considerabila, infrastructura excelenta si numeroase specializari de nisa.

“Aceasta este o perioada extrem de favorabila pentru a alege un nou furnizor de externalizare, tocmai din motivul ca exista atat de multe alternative. Noi orase apar in mod constant care concureaza pentru externalizare, fiecare laudandu-se cu un set diferit de caracteristici. Chiar si in cadrul celor 31 de exemple de pe lista noastra exista specializari specifice care se ofera – cum ar fi contabilitate, cercetare si dezvoltare sau chiar animatie - influentate de o aparenta inclinatie catre calificarea respectiva a absolventilor disponibili local. Trebuie totusi avut in vedere ca aceste locatii sunt inca „emergente” si, prin urmare, pot inca implica un anumit nivel de risc; o aventura in necunoscut. Acesta este motivul pentru care toate deciziile referitoare la o locatie de externalizare trebuie analizate cu grija, de la caz la caz; in domeniul externalizarii nu exista o abordare „universal valabila”, a spus Aura Giurcaneanu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri