Comisia Europeana (CE) a propus revizuirea normelor de impozitare a combustibililor in UE, pentru a promova eficienta si consumul de energie ecologica, evitand denaturarea concurentei pe piata unica, informeaza Mediafax.
In prezent, sistemele de taxare a energiei variaza amplu de la un stat la altul si conduc des la stimularea celor mai mari poluatori. Noile norme au rolul sa elimine dezechilibrele actuale pentru a tine cont atat de emisiile de CO2 ale acestora, cat si de continutul lor energetic, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.

CE propune un impozit pentru combustibili format dintr-o taxa de 20 de euro pe tona de dioxid de carbon si un impozit minim pentru carburanti si combustibili destinati incalzirii.

Proiectul prevede ca taxele pe carbune, cea mai poluanta forma de energie folosita in Europa, sa urce de cinci ori, la 0,15 euro pe gigajoule de energie, insa aceasta ar putea fi efectuata treptat.

Propunerea va ajuta statele membre sa isi redefineasca structura generala de impozitare intr-un mod care sa contribuie la crestere si la ocuparea fortei de munca, prin deplasarea sarcinii fiscale de la salarii catre consum. Directiva revizuita va intra in vigoare in 2013.

Datorita perioadelor de tranzitie lungi, pana in 2023, prevazute pentru alinierea completa a impozitarii continutului energetic, industria va dispune de timp suficient pentru a se adapta la noua structura de impozitare.

"Modernizarea sistemului de impozitare a energiei se face la momentul potrivit. Statele membre i?i elaboreaza in prezent strategiile de iesire din criza si de indeplinire a obiectivelor fixate de programul Europa 2020 si cer sa se ia masuri care sa duca la reducerea dependentei de combustibilii fosili", a declarat Algirdas Semeta, comisarul pentru Impozitare si Uniune Vamala, Audit si Antifrauda.

Impozitarea produselor energetice este armonizata la nivelul UE intr-o anumita masura. Directiva privind impozitarea energiei stabileste in prezent rate minime de impozitare a produselor energetice utilizate drept carburant si combustibil pentru incalzire, precum si a energiei electrice.

Totusi, respectiva directiva este depasita si ii lipseste coerenta. O impozitare bazata pe volumul de produse energetice consumat nu contribuie la atingerea obiectivelor energetice ?i de combatere a schimbarilor climatice ale UE.

De asemenea, aceasta nu reuseste sa stabileasca stimulente economice pentru a incuraja cresterea si crearea de locuri de munca.

Propunerea va fi discutata in Parlamentul European si in Consiliu si se estimeaza ca va intra in vigoare in 2013, urmand sa fie aplicata treptat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri