Autoritatile locale din Ungaria au cerut premierului Viktor Orban sa intervina pentru incurajarea bancilor sa accepte un moratoriu de un an pentru plata principalului unor credite in franci elvetieni in valoare totala de 600 miliarde forinti (2,2 miliarde euro), transmite Reuters.
Asemenea unei bune parti a populatiei, autoritatile locale din Ungaria s-au imprumutat in franci pentru a profita de dobanzile scazute si se confrunta acum cu consecintele aprecierii puternice a monedei elvetiene, care a atins maxime record de mai multe ori in acest an, informeaza Mediafax.

Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unitati in perioada 2006-2008 la peste 180 unitati la sfarsitul anului 2009, 222 unitati la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unitati la sfarsitul lunii iulie, potrivit datelor bancii centrale ungare.

Cursul oficial afisat de Banca Ungariei este de peste 246 forinti/franc.

Structura imprumuturilor contractate in perioada 2007-2008 de autoritatile locale din Ungaria prevede rambursari etapizate ale principalului incepand dupa trei ani de la tragerea fondurilor.

Reprezentantii autoritatilor locale au anuntat ca doresc intarzierea cu un inca an a platilor, in speranta ca foritnul va recupera teren in raport cu francul.

"Alianta autoritatilor locale ungare are o propunere pe care o vom prezenta astazi premierului Viktor Orban intr-o scrisoare. Acestea sunt in principal obligatiuni emise cu o maturitate de 20 de ani, iar daca startul platii principalului va fi amanat cu un an, ceilalti 17 ani vor prezenta mai putine dificultati fata de prezent, la un franc de 250 de forinti", a declarat un reprezentant al autoritatilor locale la un post de radio.

El a adaugat ca, in urma unor discutii informale, bancile par sa fie deschise ideii de intarziere cu un an a platilor.

Intre timp, guvernele locale au platit din dobanzile creditelor si nu intentioneaza sa solicite modificari in acest sens.

La finele anului trecut, autoritatile locale ungare acumulasera datorii totale de 1.460 miliarde forinti (5,3 miliarde euro), iar PricewaterhouseCoopers anticipa, intr-un raport prezentat in aprilie, ca cifra ar putea atinge 1.830 miliarde forinti pana la sfarsitul anului.

Putin peste jumatate din datoriile totale au fost contractate sub forma de credit, iar 611 miliarde forinti reperzinta obligatiuni emise de guvernele locale, din care 85% sunt denominate in franci elvetieni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri