Gradul de ocupare in Statele Unite al Americii a crescut in martie cu 211.000 de locuri de munca, in timp ce rata somajului a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani si jumatate, potrivit unui raport oficial dat publicitatii vineri de guvernul american, informeaza Rompres.
Ritmul angajarilor de luna trecuta a depasit cu 190.000 previziunile analistilor, care se asteptau ca rata somajului, care a scazut la 4,7 procente, sa ramana la nivelul din februarie, adica la 4,8 la suta. Rata somajului aferenta lunii martie a egalat nivelul celei din ianuarie, dar nu a coborat sub cea inregistrata in iunie 2001, de 4,6 la suta.

Nu in toate sectoarele s-au inregistrat cresteri ale nivelului de ocupare, in luna martie. Nivelul de angajare in sectorul manufacturier a scazut cu 5.000 de locuri de munca, dupa ce, in februarie, scazuse deja cu 10.000, iar in industria transporturilor numarul de locuri de munca a scazut cu 7.600, luna trecuta. La nivel general, insa, gradul de angajare in sectorul serviciilor a crescut cu 202.000 in ultima luna, dupa ce a crescut cu 194.000, in februarie. in industria producatoare de marfuri, numarul de angajari a crescut cu 9.000, in martie, fata de 31.000 de noi angajari, in februarie.

Raportul indica de asemenea o crestere a castigului mediu pe ora de 0,2 procente, pana la 16,49 dolari in martie, in timp ce previziunile economistilor mizau pe o crestere de 0,3 procente. Fata de luna martie a anului anterior, castigurile au crescut cu 3,4 procente, in timp ce, la nivelul lunii februarie, fata de februarie anterior, inregistrasera o crestere de 3,5 procente.

De asemenea departamentul de munca a revizuit in scadere cifrele pe februarie pana la 225.000 de noi locuri de munca, fata de 243.000, raportate anterior, in timp ce, in ianuarie, nivelul noilor angajari a fost 154.000, fata de 170.000 anuntate anterior, ceea ce reflecta o reducere de 34.000 de locuri de munca nou create in ultimile doua luni. Ultima data cand au fost create mai mult de 200.000 de locuri de munca in doua luni consecutive, a fost in intervalul aprilie-mai 2004.

Un alt raport dat publicitatii de Economic Cycle Research Institute (Institului de Cercetare a Ciclului Economic) arata ca presiunile inflationiste au slabit in martie, pentru ca preturilor la marfurile industriale sunt sub nivelul imprumuturilor accesate. Nivelul viitor al inflatiei (Future Inflation Gauge), calculat astfel incat sa anticipeze fluctuatiile ciclice ale ratei inflatiei, a scazut la 121,3, in martie, de la 122,6, in februarie.

Un al treilea raport emis vineri de Departamentul de Comet arata ca inventarul marfurilor nevandute, insumat, a crescut in februarie cu 0,8 procente, in principal datorita stocurilor de masini noi si medicamente nevandute. Economistii urmaresc cu atentie orice semn de slabire a consumului domestic, care asigura doua treimi din activitatea economica americana.

Pretul obligatiunilor guvernamentale s-a diminuat puternic pe seama ingrijorarilor referitoare la cresterea salariilor, de pe urma scaderii somajului. Obligatiunile pe 30 de ani au scazut cu un punct, la un beneficiu de 5,06 procente, aceasta fiind prima scadere sub cinci procente din decembrie 2004. Obligatiunile pe zece ani au scazut cu cinci optimi, cu un beneficiu de 4,99 procente.

De asemenea, cursul dolarului a suferit modificari in urma publicarii raportului si a crescut in raport cu moneda unica europeana. Posibilitatea unui nivel mai ridicat al dobanzilor americane face dolarul mai atractiv pentru investitorii straini.

Si preturile actiunilor au suferit modificari din pricina ingrijorarilor cu privire la ratele dobanzilor, generate de cresterea puternica a gradului de ocupare. Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 96,46 puncte, ajungand la 11.120,04 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq a scazut cu 22,15 puncte pana la 2.3399,02 puncte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri