Holger Schmieding, economistul sef pentru Europa al Bank of America, crede ca perspectivele de relansare economica in Europa sunt in continuare bune, chiar daca pretul petrolului se mentine foarte ridicat. Iar aceasta, subliniaza el, datorita unei economii germane ce promite sa-si redobandeasca rolul de locomotiva a UE, dar si gratie unei cresteri economice sustinute la nivel mondial.

Indicatorii cei mai recenti proveniti din Germania, Franta, Spania, Belgia si Olanda transmit, potrivit economistului de la Bank of America, acelasi mesaj: "Cresterea economica a zonei euro devine din ce in ce mai solida". Ultimele date privind cresterea in Marea Britanie si Belgia confirma cu prisosinta opinia lui Schmieding. In Marea Britanie, cu cea de-a doua mare economie europeana, cresterea Produsului Intern Brut in primul trimestru al acestui an a fost de 0,6 la suta, ceea ce anunta o crestere anuala ce ar putea atinge 2,2 la suta. Pe baza acestor cifre, Banca Angliei spera chiar la o crestere, anul acesta, de 2,7 la suta, dupa un 2005 mai modest, cu o crestere economica de doar 1,8 la suta.

In Belgia, cresterea s-a accelerat pentru a patra oara consecutiv, atingand, in primul trimestru al acestui an, 0,8 la suta, cu perspectiva unei cresteri anuale de 2,2 la suta. Evolutia buna a economiei belgiene, orientata cu prioritate spre exporturi in Uniunea Europeana, este adeseori considerata de economisti ca un bun indiciu al vitalitatii Europei in ansamblu. FMI, care in analizele recente semnala, si el, o revigorare economica a Europei, prognoza la sfarsitul saptamanii trecute o crestere, in 2006, in zona euro, de 2 la suta, fata de numai 1,8 la suta prevazuta anterior. Iar prognoza FMI venea dupa cea a Bancii Centrale Europene, care a evaluat cresterea economica europeana din acest an la 2,1 la suta. Mai prudenta, Comisia Europeana a evaluat-o la 1,9 la suta.

Anul trecut, ritmul de crestere in zona euro a fost de numai 1,3 la suta si de 1,6 la suta in ansamblul Uniunii Europene. Revizuirea in sus a prognozelor privind ratele de crestere economica, subliniaza economistul american, intervine in pofida majorarii continue a preturilor
la titei, care au depasit deja, in mod constant, 70 de dolari barilul. Sunt multi economistii care cred ca economiile occidentale au devenit mult mai rezistente la cresterile de preturi la energie, ceea ce nu s-a intamplat, de pilda, cu ocazia socurilor petrolului din 1973 si 1979.

Indicatori de perspectiva extrem de favorabili

Optimismul prognozelor lui Holger Schmieding, dar si ale altor economisti, se bazeaza, de asemenea, pe indicatori de perspectiva la fel de favorabili. Astfel, conform unor cifre furnizate de Eurostat, comenzile pentru industria din zona euro au progresat considerabil, cu 2,7 la suta, in luna februarie si se asteapta ca ele sa creasca pana la 13,3 la suta, la nivelul intregului an.

"Relansarea in industria europeana este tot mai evidenta", constata Edward Teather, economist la banca UBS. Marti, barometrul conjunctural Ifo, care evalueaza moralul conducerilor intreprinderilor germane, urmarit indeaproape de economisti, a atins in aceasta luna cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani.

Un alt barometru, cel pentru evaluarea moralului consumatorilor, GfK, stabilea ca si acesta continua sa se imbunatateasca. Germania, prima economie europeana, are sanse sa-si reia rolul de locomotiva a Uniunii Europene. Esentialmente exportatoare, ea va trebui sa profite de puternica crestere mondiala, pe care FMI a prognozat-o, anul acesta, la 4,9 la suta. Economia SUA, in plina forma, cea a Japoniei, care a declansat puternic relansarea, ca sa nu mai vorbim de economiile emergente cum sunt cele ale Chinei si Indiei, cu rate de crestere uluitor de mari, se asteapta sa determine, anul acesta, o crestere economica globala considerabila, concluzioneaza Schmieding.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri