Proiectul Nabucco, un gazoduct in valoare de 5,8 miliarde dolari care va transporta gaz natural din Asia spre Austria via Turcia, Romania si Ungaria, va primi luni sprijinul politic necesar pentru atragerea investitorilor, cu ocazia reuniunii ministrilor si Comisiei Europene.
Oficiali din Ministerul austriac al Economiei au dezvaluit ca ministrii din tarile prin care ar urma sa treaca Nabucco cat si Comisarul European pentru Energie au convenit, in principiu, sa semneze o declaratie oficiala la reuniunea de la Viena, deschizand astfel calea pentru debutul finantarii proiectului, informeaza Rompres.

"Mai exista o serie de aspecte referitoare la finantarea conductei care raman de stabilit. Important este insa ca atat guvernele cat si Comisia isi vor demonstra sprijinul politic, sprijin important avand in vedere ca Nabucco depinde de aceste tari", a declarat un oficial austriac.

Inainte de a demara lucrarile de constructie la conducta cu o lungime de 3.300 de kilometri, este necesar ca si companiile care au format consortiul Nabucco, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia),
Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania), sa-si dea acordul. Insa aceste companii doresc din partea Comisiei Europene o scutire de la prevederea care impune acordarea accesului la noua conducta pentru toti operatorii, la un pret reglementat.

Un purtator de cuvant al Comisarului European pentru Energie, Andris Piebalgs, a informat ca Bruxelles-ul considera posibila acordarea de scutiri in acest caz.

Odata ce acordurile pe termen lung vor fi parafate, potentialii investitori si creditori, incluzand aici Banca Europeana pentru Investitii, vor avea garantiile necesare pentru a incepe sa acorde fonduri pentru noul gazoduct.

Nabucco este destinat sa asigure Europei gaz natural direct din regiunea Marii Caspice, in special din Azerbaidjan, ocolind astfel Rusia. UE a facut din diversificarea rutelor de aprovizionarea cu energie o prioritate, in special dupa disputa de la inceputul acestui an intre Rusia si Ucraina, disputa care a afectat livrarile de gaz natural rusesc spre UE. Aproximativ un sfert din necesarul de gaz natural al UE provine din Rusia.

Insa grupul rus Gazprom, grup controlat de statul rus, si-a sporit opozitia fata de proiectul Nabucco incercand sa convinga investitorii de potentialul prelungirii conductei Blue Stream, o conducta subacvatica construita de Gazprom pentru a transporta gaz natural din Rusia in Turcia via Marea Neagra.

Gazprom si grupul ungar Mol au infiintat recent o societate mixta care se va ocupa de proiectul prelungirii conductei Blue Stream, analistii apreciind ca tranzactia este destinata sa opreasca in fasa proiectul Nabucco si sa permita in continuare Rusiei sa furnizeze gaz natural Europei, ocolind insa Ucraina.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri