Potrivit unui studiu realizat de reasiguratorul german Munich Re, primele sase luni din 2014 au fost relativ calme din punct de vedere deceselor cauzate de catastrofe naturale (doar 2.700 de cazuri), in comparatie cu ultimii zece ani. Cu toate acestea, au avut loc o serie de tragedii majore pe tot parcursul anului, care au costat mai multe vieti, potrivit The Richest.

Navigheaza pe acest slide pentru vedea primele zece, cele mai mortale dezastre din acest an, sortate dupa numarul de decese.

10. Avalansa din Nepal: 43 de morti

10. Avalansa din Nepal: 43 de morti

Nepal s-a confruntat cu cel mai mare dezastru din istoria trekking-ului (calatorie aventuroasa si lunga, efectuata pe jos), in urma viscolelor severe si a unei avalanse, pe 14 octombrie. Dezastrul a lovit Annapurna, al zecelea cel mai inalt munte din lume si a omorat 43 de alpinisti. Alte peste 500 de persoane au fost salvate de catre echipele de interventie timp de cateva zile consecutive, mai mult de jumatate dintre acestea fiind turisti straini.

Guvernul nepalez a raspuns la aceasta tragedie in saptamana urmatoare, cu reglementari mai stricte pentru drumetiile din munti si angajandu-se sa ofere prognoze meteo mai detaliate. Guvernul a sustinut, de asemenea, ca multi dintre cei care au murit pe munte nu au fost echipati in mod corespunzator pentru a face fata conditiilor meteorologice imprevizibile.

Shutterstock / Drumetie in muntii Himalaya

9. Eruptia vulcanului Ontake: cel putin 57 de morti

9. Eruptia vulcanului Ontake: cel putin 57 de morti

Eruptia Muntelui Ontake, al doilea cel mai mare vulcan activ din Japonia, a ucis 57 de persoane, la finele lunii septembrie. Sase persoane au ramas si in prezent disparute. Cei care au murit realizau in momentul eruptiei drumetii pe munte si au fost ucisi in mare parte, de gazul aruncat in atmosfera de vulcan, precum si de roci. Aproape de crater, unde au fost gasite cele mai multe cadavre, bucati de roca, aruncate de suflul exploziei, ar fi zburat cu 250 kilometri pe ora.

Seismologii au fost luati prin surprindere de eruptie, la fel cum s-a intamplat cu excursionistii aflati pe Ontake. Desi au spus ca activitatea seismica a crescut in zona, ei nu au anticipat o astfel de eruptie puternica. Numarul mortilor a fost cel mai mare inregistrat de Japonia, in urma unei eruptii vulcanice, de la al doilea razboi mondial.

Shutterstock / Vulcanul Ontake vazut dinspre Kaidakogen Hill

8. Alunecari de teren, Sri Lanka: 16 morti si 192 disparuti

8. Alunecari de teren, Sri Lanka: 16 morti si 192 disparuti

Cel mai grav dezastru care a lovit Sri Lanka de la tsunami-ul din 2004 a avut loc pe 29 octombrie. O alunecare de teren a costat viata a mai mult de 200 de persoane la mosia Meeriyabedda, in Koslanda, la aproximativ 200 de kilometri de capitala, Colombo. Dezastrul a lovit o suprafata de teren unde sute de familii lucrau si traiau la o plantatie de ceai.

Au fost distruse sapte corpuri de cladire, impartite in spatii locative, un templu hindus si doua centre de colectare a laptelui. Multe alte sute de persoane ar fi muri daca dezastrul ar fi lovit mai devreme. Copiii erau la scoala si multi altii au plecat la munca. Alunecarea de teren a fost cauzata de ploile musonice abundente care au afectat intreaga insula.

chinahbzyg / Shutterstock.com

7. Disparitia avionului Malaysia Airlines: 239 de morti

7. Disparitia avionului Malaysia Airlines: 239 de morti

Prima tragedie care a lovit Malaysia Airline a fost pe 17 martie. Un zbor de pasageri, care zbura de la Kuala Lumpur spre China a disparut de pe radar, la aproximativ doua ore dupa decolare. Nici pana in prezent, aeronava nu a fost gasita, desi se suspecteaza ca la un moment dat, avionul a deviat de la cursul sau si s-a prabusit undeva deasupra Oceanului Indian.

Sistemel de avertizare ale aeronavei au fost dezactivate, astfel incat controlorii de trafic aerian nu au putut receptiona semnale de la avion. Circumstantele misterioase ale disparitiei avionului au condus la o serie de teorii bizare, inclusiv ca ar fi aterizat pe o insula pustie.

Sorbis / Shutterstock.com

6. Prabusirea MH17 in Ucraina: 298 de morti

6. Prabusirea MH17 in Ucraina: 298 de morti

Zborul MH17 al Malaysia Airlines s-a prabusit in estul Ucrainei in luna iulie. Avionul a decolat in Olanda si se deplasa spre Kuala Lumpur. Cauza acestui dezastru ramane in aer pe fondul luptelor din Ucraina. Guvernele occidentale sustin ca rebelii pro-rusi au doborat avionul. Dar guvernul rus si un raport aparut in mass-media din Malaezia au sugerat ca un avion ucrainean a fost responsabil pentru doborarea avionului de pasageri cu o racheta in timpul unui exercitiu de antrenament. Investigatiile continua, dar putine dovezi au fost facute publice pana acum.

Denis Kornilov / Shutterstock.com

5. Cel mai mare dezastru minier din Turcia: 301 decese

5. Cel mai mare dezastru minier din Turcia: 301 decese

In luna mai, Turcia a suferit cea mai grava catastrofa miniera din istoria moderna, cu peste 300 de decese. Mina de carbune Soma s-a prabusit si a prins minerii in subteran.

Acuzatii grave cu privire la conditiile de munca au fost facute de catre rudele minerilor morti in urma tragediei, inclusiv sugestii ca inspectiile nu au fost efectuate in mod corespunzator si masurile de siguranta au fost incalcate constant. Proteste au avut loc in mai multe orase timp de mai multe saptamani dupa aceea.

fpolat69 / Shutterstock.com

4. Vas sud-corean scufundat: 295 de morti si 9 disparuti

4. Vas sud-corean scufundat: 295 de morti si 9 disparuti

MV Sewol transporta 476 de persoane, atunci cand s-a scufundat in apropiere de limita sudica a peninsulei coreene pe 16 aprilie. Peste 300 de elevi erau la bord si calatorea intr-o excursie catre populara insula turistica Jiju. In total, 179 de persoane au fost salvate. Vasul a fost naviga in conditii meteo relativ bune, atunci cand s-a scufundat.

Unii dintre cei care au fost salvati au declarat ca au simtit un impact inainte ca barca sa se scufunde, ceea ce indica faptul ca MV Sewol s-a lovit de un alt obiect. Reactii la modul in care guvernul a condus misiunea de salvare a dus la demisia premierului tarii. Capitanul navei a fost condamnat la 36 ani de inchisoare pentru neglijenta profesionala.

Supannee Hickman / Shutterstock.com

3. Inundatiile lovesc Asia: Peste 500 de decese

3. Inundatiile lovesc Asia: Peste 500 de decese

Dupa saptamani de ploi continue in nordul Indiei, Pakistanului si Bangladesh, mai mult de 500 de oameni au decedat in luna septembrie din cauza viiturilor. Se estimeaza ca in total 2 milioane de persoane au fost afectate de inundatii, inclusiv 400.000 care si-au pierdut casele.

Avand in vedere ca in zonele afectate multi oameni traiau din agricultura, dezastrul a ruinat multe familii. Cel putin 325.000 de hectare de culturi au fost distruse si 1.000 de sate au fost grav avariate. Multi dintre supravietuitori din zonele rurale au trebuit sa se lupte cu bolile transmise prin apa, care au izbucnit in absenta infrastructurii.

achiaos / Shutterstock.com

2. Doua vase de refugiati s-au scufundat: Peste 700 de morti

2. Doua vase de refugiati s-au scufundat: Peste 700 de morti

Peste 700 de refugiati care solicitau azil in Europa s-au inecat in doua zile la rand, dupa ce doua barci supraincarcate s-au scufundat in Marea Mediterana in luna septembrie. Traseul a devenit unul dintre mijloacele cele mai frecvent utilizate de mii de refugiati, care fug de razboi si saracie in ultimii ani, mai ales de cand tarile europene au intensificat controalele la frontiera pe uscat. Cei mai multi dintre cei care au murit fugeau de razboiul civil din Siria si Fasia Gaza.

A existat, de asemenea, un numar semnificativ din tarile africane sarace. Un supravietuitor a raportat ca pe una dintre barci, care transporta peste 500 de persoane, a avut loc o altercatie cu traficantii de persoane. Alta barca s-a rasturnat in largul coastelor libiene. Din 2000 si pana in prezent, peste 25.000 de refugiati care incercau sa ajunga in Europa s-au inecat in Mediterana.

Shutterstock / Vas de refugiati

1. Cutremurul din China: 617 de morti si 112 disparuti

1. Cutremurul din China: 617 de morti si 112 disparuti

Un cutremur devastator, care masura intre 6,1 si 6,5 grade pe scara Richter, a lovit sudul Chinei in luna august. A ucis cel putin 617 de persoane si a ranit 3.143. Epicentrul cutremurului a fost in provincia Yunnan, o zona afectata de saracie extrema.

Sudul Chinei a fost, de altfel, afectat de o serie de cutremure puternice in ultimii ani, cel mai insemnat fiind cel din 2008, care a provocat moartea a aproximativ 90.000 de oameni in provincia Sichuan. Cutremur din acest an a cauzat pagube importante, ceea ce a determinat pe unii martori sa descrie scena pentru mass-media precum ca un camp de lupta.

Shutterstock / Cutremur, China

Sursa foto: Shutterstock / Inundatii