Votul prin care Marea Britanie a decis sa iasa din UE a zguduit pietele financiare globale si a depreciat serios lira sterlina. Au aparut imediat ingrijorari cu privire daca Londra va ramane si in viitor capitala financiara europeana, in conditiile in care multe companii financiare au aratat ca si-ar putea muta operatiunile pe continent pentru a isi proteja statutul in UE. Ca urmare, un numar mare de orase importante europene s-au asezat deja la coada in asteptarea bancherilor.

Sursa informatii: CNN Money

Frankfurt, dupa Brexit

Frankfurt, dupa Brexit

Frankfurt am Main este nerabdator sa primeasca bancherii care vor parasi Londra. In orasul german isi are deja sediul Banca Centrala Europeana, Bundesbank, precum si autoritatea europeana de asigurari. Conform normelor UE, bancile si companiile de asigurari pot functiona oriunde pe teritoriul comunitar, daca isi stabilesc sediul intr-o tara membra. Frankfurt spera astfel ca ar putea deveni urmatorul hub al finantelor europene dupa Brexit.

Frankfurt, de asemenea, dispune in mod obisnuit de o calitate ridicata a standardului de viata. Potrivit unui studiu Mercer pentru 2016, Frankfurt ar fi al 7-lea oras al lumii dupa calitatea vietii, inaintea Londrei, Parisului si New York. Frankfurt este, totodata, mai accesibil decat Londra.

Citeste si: TOP orase cu cele mai bune conditii de trai

Sursa foto: muratart / Shutterstock.com

Ce asteapta Luxemburg de la Brexit

Ce asteapta Luxemburg de la Brexit

Luxemburg tinteste foarte sus atunci cand vine vorba de banci si finante. Marele Ducat de Luxemburg reprezinta deja sediul a 143 de banci cu active in valoare totala de peste 800 de miliarde de euro. Bancherii londonezi ar putea fi atrasi de comunitatea cosmopolita din Luxemburg - aproape jumatate din cei peste 563.000 de locuitori fiind straini.

Luxemburg reprezinta deja sediul european al mai multor corporatii globale mari, inclusiv Paypal, Skype si Delphi. Companiile sunt atrase in special de taxele corporative reduse.

Sursa foto: jorisvo / Shutterstock.com

Paris, cu ochii dupa Brexit

Paris, cu ochii dupa Brexit

Companiile de servicii financiare din Paris gestioneaza deja active in valoare totala de peste 2,6 trilioane de euro, scrie CNN Money. Capitala Frantei este, de asemenea, sediul Euronext, a doua cea mai mare bursa de valori din Europa, imediat in urma celei de la Londra, in ceea ce priveste volumul de tranzactii si capitalizarea bursiera.

Parisul reprezinta si un oras important pentru pietele de obligatiuni. Companiile pariziene realizeaza aproximativ 35% din totalul emisiunilor de obligatiuni din zona euro. Cu toate acestea, multe companii internationale ar putea fi reticente in a isi stabili operatiunile principale in Paris, din cauza legilor favorabile angajatilor din Franta.

Sursa foto: lornet / Shutterstock.com

Dublin, mai tentant dupa Brexit

Dublin, mai tentant dupa Brexit

Dublin, capitala Irlandei, reprezinta deja un hub tehnologic european. De exemplu, Google, Facebook, Dropbox si Twitter si-au stabilit cartierul general european in capitala irlandeza.

Dublin mizeaza pe faptul ca limba engleza este o limba oficiala a tarii, pentru a atrage companii de asigurari de banci dupa Brexit, in contextul in care mai mult de 50% dintre societatile financiare din lume au deja filiale in capitala Irlandei.

Sursa foto: LMspencer / Shutterstock.com

Berlin are planuri mari dupa Brexit

Berlin are planuri mari dupa Brexit

CNN Money arata ca Berlin reprezinta deja un magnet urias pentru tinerii talentati in tehnologie, datorita culturii sale atractive si a chiriilor ieftine. Administratia orasului german pretinde ca un start-up este lansat la fiecare 20 de minute, iar printre povestile de succes din Berlin se numara: Zalando, SoundCloud (originar din Suedia), Wooga si Delivery Hero.

Mai mult de doua treimi din banii investiti in Germania in 2015 au curs catre Berlin, capitala tarii. In 2014, Google si Lufthansa a lansat Fabrica Berlin, un campus tech pentru a promova cooperarea intre mai multe start-up-uri ale orasului.

Sursa foto: ilolab / Shutterstock.com

Amsterdam, de la tehnologie la finante

Amsterdam, de la tehnologie la finante

Amsterdam devine rapid unul dintre hub-urile lider de tehnologie din Europa si autoritatile olandeze ar fi dornice sa ureze bun venit companiilor care ar putea fi in cautarea unui nou sediu central european.

La urma urmei, si Netflix, Uber sau Tesla si-au infiintat deja birouri regionale in capitala olandeza. Amsterdam Internet Exchange este, de asemenea, unul dintre cele mai mari noduri de transport de date din lume.

Sursa foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Edinburgh vrea sa ramana in UE

Edinburgh vrea sa ramana in UE

Autoritatile scotiene sunt dornice sa ramana in Uniunea Europeana - chiar daca acest lucru ar insemna sa de-a startul unui alt referendum pentru a obtine independenta fata de Marea Britanie. In 2014, scotienii au votat 55,7% pentru ramanerea in Regatul Unit si 44,7% sa iasa.

Edinburgh este al doilea cel mai mare centru financiar din Regatul Unit, dupa Londra, si reprezinta sediul unor clustere de societati de administrare a investitiilor. Royal Bank of Scotland (RBS) are, de asemenea, sediul in Edinburgh.

Sursa foto: Albert Pego / Shutterstock.com

Sursa foto: skyearth / Shutterstock