Analistii agentiei de evaluare a riscurilor financiare Fitch au avertizat, miercuri, in raportul bianual, ca nesiguranta economica a SUA ar putea duce in 2007 la o volatilitate mai mare in pietele financiare, inclusiv cele din tarile emergente, printre care si Romania
Directorul de ratinguri suverane din cadrul Fitch, David Riley, a avertizat ca "schimbarile mai ample ale ratelor de schimb si o slabirea continua a dolariului vor testa acele tari emergente care auo credibilitate fragila a politicilor si nevoi mari de finantare externa".

Cu toate acestea, acumularea masiva de active la rezerve internationale ale bancilor centrale ale tarilor in dezvoltare, impreuna cu scaderi ulterioare ale datoriei externe publice, ar trebui sa apere bonitatea tarilor impotriva oricaror obstacole. Ramane insa riscul unei "aterizari mai dificile" a economiei globale si americane, informeaza NewsIn. Fitch estimeaza ca la stocurile actuale de active straine aflate in posesia bancilor centrale se vor adauga in 2006 inca 500 de miliarde de dolari.

Deprecierea treptata a dolarului ca parte a mult-asteptatei re-echilibrari a economiei lumii va fi un mare avantaj pentru cele mai multe piete in dezvoltare, pe de o parte, permintand bancilor centrale sa reduca ratele dobanzii de politica monetara, pe masura ce monedele nationale se apreciaza, pe de alta parte aduncand aporturi explozive de capital, pe masura ce investitorii incearca sa micsoreze expunerea fata de dolarii americani.

In timp ce bancile centrale vor renunta la o parte din dolarii din rezerve, bancile din sectorul privat vor avea avantaje de pe urma deprecierii dolarului. "Pentru Europa centrala si de est, unde deficitele de cont curent sunt deja substantiale, iar creditele acordate sectorului privat in dezvoltare exploziva, aprecierea monedelor locale va ingreuna posibilitatea autoritatilor de a preveni dezechilibrele macroeconomice, ceea ce va face ca regiunea sa fie mai vulnerabila la o schimbare brusca a sentimentului investitorului", a spus conducatorul departamentului pentru Economie Globala al echipei Fitch, Brain Coulton.

Fitch a marit ratingurtile suverane pentru tarile emergente, in 2006, inclusiv pentru Romania, Brazilia, Rusia si India si, intrucit aceste tari au o perspectiva pozitiva, sunt de prevazut imbunatatiri ale ratingurilor si in 2007. Cum a crescut calitatea ratingurilor suverane, tarile emrgente au inceput sa iasa din pietele internationale de capital ti sa prefere sa-si satisfaca nevoile, in scadere, de finantare, prin obligatiuni denominate in propria moneda , emise in pietele interne de capital.

Valoarea totala a emisiuni de obligatiuni emise de state este estimata, in 2006, sa ajunga la un total de 45 de miliarde de dolari si sa scada la numai 32 de miliarde de dolari, in 2007. Prin contrast, fluxurile pietei financiare catre bancile si companiile din pietele emergente sunt la maximul valorii din toate timpurile, iar emisiunile internationale de obligatiuni ar putea sa depaseasca 120 de miliarde de dolari. Ratingurile mai multor emitenti din piete emergente s-a imbunatatit, alimentata de preturile mari ale marfurilor si metalelor si benficiind de nivelul relativ scazut al datoriei, insa calitatea bonitatea pietei este adesea mult mai joasa decat cea a respectivei tari.

Performanta ecomica globala tine, din nou, de cea a economiei Statelor Unite, apreciaza agentia. "Fitch considera ca economia americana va avea o aterizare lina, cu o crestere de 2,4% la anul si se asteapta ca Fed sa mentina ratele la 5,25% fata de 4,5%, asteptarea pietei pentru finalul 2007", spun analistii Fitch.

"In timp ce ratingurile pietelor emergente se afla, in general, intr-o pozitie buna de absorbi acest soc (n.r. slabirea "dezordonata" a dolarului american), scenariul advers ar putea pune la incercare acele tari cu o credibilitate fragila a politicilor si cu nevoia substantiala de finantare externa a datoriilor si a deficitului bugetar", spun analistii Fitch in raportul bianual de evaluare a situatiei globale.

Combinatia dintre datoria publica externa tot mai mica si ridicarea rezervelor in valuta ale bancilor centrale (500 miliarde dolari au fost adaugati in acest an de bancile centrale din tari emergente) a redus vulnerabilitatea ratingurilor suverane ale tarilor emergente la "socuri externe", spun analistii Fitch. "Dar avand in vedere nesiguranta perspectivei globale, nu exista loc pentru calm", au aratat analistii Fitch.

Potrivit Fitch, nevoile externe de finantare (n.r. calculate de agentie ca amortizarea datoriilor pe termen mediu si lung plus balanta de plati) ale Romaniei, Poloniei si Ungariei vor fi in 2006 de 52 miliarde dolari. Pentru anul 2007, agentia de rating vede nevoile de finantare ale celor trei tari in jurul sumei de 51 miliarde dolari si 56 miliarde dolari.

"Riscurile politice din regiune sunt tot mai pronuntate. [...] Riscul alegerilor este un factor in tarile cu institutii democratice, mai ales in tarile care au alegeri importante, cum ar fi Rusia, Serbia si Turcia", spune Fitch.

Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a decis, marti, pastrarea dobanzii cheie de politica monetara la 5,25%, pentru a patra sedinta consecutiv, a sugerat pietei ca economia americana incetineste si a mentionat ingrijorari legate de inflatie, potrivit comunicatului Fed.

Agentia internationala Fitch a ridicat simultan, la finalul lunii august, ratingul atasat imprumuturilor Romaniei in valute si in moneda locala si a urcat calificatul plafonului de tara la "A-", de la "BBB+", pe baza performantelor ridicate ale economie. Astfel, ratingul atribuit imprumuturilor in valuta a urcat de la "BBB-" la BBB, cel atasat imprumuturilor in moneda locala a fost ridicat la "BBB+" de la "BBB", amebele avand perspectiva stabila.

Ratingul atribuit datoriilor pe termen scurt a fost stabilit la "F3". "Performantele de crestere economica sustinuta ale Romaniei reduc diferentele masive de standard de viata fata de Uniunea Europeana", declara atunci directorul Fitch pentru tarile emergente din Europa, Andrew Colquhoun.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri