Utilizarea sporita a combustibililor organici si alte masuri care indeparteaza consumatorii de produsele petroliere, ar putea determina OPEC-ul sa-si schimbe strategiile de investitie, a declarat miercuri o sursa oficiala din cadrul organizatiei
Uniunea Europeana si mai multe state din intreaga lume sunt interesate de folosirea combustibililor organici, fabricate din materie animala si vegetala, pentru a spori siguranta domeniului energetic, a reduce efectul de sera si emisiile de gaze si pentru a deschide noi piete destinate fermierilor.

"Aceasta ne ingrijoreaza foarte tare...politicile care afecteaza consumul de petrol ", a spus potrivit NewsIn, Fuad Siala, analist in cadrul OPEC pe segmentul surselor alternative de energie, la o conferinta Organizata de Hart la Bruxelles pe tema energiei. "Este normal sa ne gandim la schibarea planurilor de investitie", a mai spus acesta.

Desi Siala a spus ca bio-combustibilii nu constituie neaparat un competitor puternic pentru petrolul brut, reprezentantii OPEC sunt ingrijorati ca acestia ar putea declasa in urmatorii ani o parte importanta a productiei de produse petroliere a tarilor din organizatie. "In 2030 calculele noastre arata ca OPEC-ul va avea o cerere de 49 de milioane de barili pe zi", a spus Siala. "Daca pana atunci livrarile de combustibilii organici vor ajunge la 5 milioane de barili/zi, aceasta cantitate ar reprezenta 10% din cota petrolului OPEC. Iar aceasta este o cifra mare".

Cei 27 de membri ai Uniunii Europene au stabilit un target de inlocuire cu bio-combustibili a 10% din consumul de combustibil pentru vehicule pana in 2020. In acest context, Siala a spus ca exista mai multe "riscuri" decat potential de crestere pentru cererea de petrol in ciuda industrializarii rapide din tarile cu piete emergente precum China sau India. "Siguranta livrarilor si a cererii reprezinta cele doua fete ale monedei. Lipsa increderii in cresterea cererii va duce la reducerea stimulentului pentru investitiile in productia de petrol"

OPEC, care este compusa din 12 membri, realizeaza aproape o treime din productia mondiala de petrol. Russia, cel mai mare furnizor de energie al UE, a semnalat siguranta cererii ca ingrijorare principala desi nu este membru al OPEC, chiar daca se estimeaza o crestere a dependentei UE fata de gazul metan rusesc.

Blocul european lucreaza la diversificarea surselor de energie si este de acord sa mareasca in mod dramatic consumul de energie obtinuta din surse alternative, precum cele eoliana sau solara si sa scada astfel consumul energetic in anasamblu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri