KKR & Co. LP, o influenta firma americana care a lansat moda operatiunilor de preluare pe datorie, a anuntat organele de reglementare privind intentia de a realiza o oferta publica initiala pentru a strange aproximativ 1,25 miliarde dolari, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Aceasta oferta publica initiala vine la putin timp dupa listarea fondului rival Blackstone, care a strans 4,13 miliarde dolari, reprezentand inceputul unei noi ere a unei industrii care domina pietele financiare din lumea intreaga, realizand preluari din ce in ce mai mari si strangand sume record de capital.

Spre deosebire de oferta publica initiala a fondului Blackstone, detinatorii KKR nu vor obtine sume importante de bani de pe urma acestei operatiuni.

Co-fondatorii Blackstone, Stephen Schwarzman, in varsta de 60 de ani si Peter Peterson, in varsta de 81 de ani, au obtinut de pe urma listarii peste 2,4 miliarde dolari impreuna.

Amploarea relativ redusa a listarii KKR si momentul anuntului - in ajunul sarbatorii nationale americane - sugereaza ca fondul de investitii KKR spera ca listarea sa sa fie o operatiune mai putin vizibila decat cea a grupului Blackstone, care a atras atentia Congresului american, unii parlamentari aratandu-se ingrijorati de puterea pe care o detin momentan fondurile de investitii.

Fondata in 1976, KKR este condus de fondatorii Henry Kravis si George Roberts, amandoi in varsta de 63 de ani. KKR administreaza active in valoare de 53,4 miliarde dolari, inregistrand castiguri de 1,11 miliarde de dolari in 2006, conform datelor financiare publicate.

KKR, prescurtare de la Kohlberg Kravis Roberts & Co., s-a dezvoltat pe fondul exploziei de achizitii pe datorie ce a caracterizat anii 1980. Firma a realizat prima sa achizitie pe datorie de peste un miliard de dolari in 1984, fiind implicata in zeci de astfel de tranzactii inainte de preluarea grupului RJR Nabisco, care in acea perioada a fost cea mai mare preluare a unei firme comerciale, aceasta operatiune fiind imortalizata in best-sellerul "Barbarii in fata portilor".

Fiind considerat mult timp "regele" achizitiilor de pe Wall-Street, Kravis s-a facut cunoscut in dacrul cercurilor inalte din New York, drept un admirator al artelor, o intreaga aripa a muzeului Metropolitan Museum of Art fiind numita dupa acesta.

insa in ultimii ani, atentia pietei s-a concentrat pe pe Schwartzmann, care a fost denumit, pe coperta revistei Fortune, "Noul Rege al Wall-Street-ului". in plus, Kravis nu a fost invitat la fastuoasa petrecere tinuta de Schwartzmann, pentru a-si sarbatori cea de-a 60-a aniversare.

La scut timp dupa anuntul facut de KKR, Blackstone a ridicat miza, anuntand ca va plati 26 miliarde dolari pentru grupul hotelier Hilton. insa grupul KKR a generat destula atentie in ultima perioada.

KKR va prelua grupul de procesare al platilor prin carduri de credit First Data Corp., pentru 26 miliarde dolari, conducand si un consortiu de investitori ce va prelua compania texana de utilitati TXU Corp. pentru 32 miliarde dolari, acestea fiind doua dintre cele mai mari achizitii pe datorie realizate vreodata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri