Europa a fost protejata intr-o anumita masura de scumpirea petrolului prin taria monedei unice europene, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu acordat saptamanalului francez Journal du Dimanche, citat de Reuters, informeaza NewsIn.
"Momentan cumparam un baril de petrol la pretul de 66 de euro, insa daca ar fi fost vorba de paritate valutara, am fi platit peste 100 de euro pe baril", a declarat Barroso, pentru Journal du Dimanche.

"Bineinteles ca suntem ingrijorati de divergenta tot mai mare intre ratele de schimb, insa trebuie sa admitem ca taria euro, sau slabiciunea dolarului, ne-a permis sa amortizam impactul cresterii preturilor la petrol", a adaugat acesta.

Remarcile lui Barroso vin dupa ce euro a depasit pragul psihologic de 1,50 dolari, moneda unica europeana fiind tranzactionata la circa 1,53 dolari/euro intr-o perioada in care pretul petrolului a atins noi recorduri, de peste 106 dolari pe baril.

Presedintele CE a declarat ca are deplina incredere in Banca Centrala Europeana (BCE) si a cerut respectarea independentei acestei institutii, precizand ca ar fi nepotrivit ca politicienii sa comenteze asupra unui nivel "corect" al euro.

Politicienii francezi, printre care se numara si presedintele Nicolas Sarkozy, au fost printre cei mai aprigi critici ai politicilor BCE, si si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarile legate de taria euro si efectele asupra exportatorilor francezi.

Barroso a declarat ca acestia nu ar trebui sa ignore rolul pe care moneda unica europeana l-a jucat in tinerea sub control a inflatiei.

"Aceasta este una dintre principalele temeri din Franta, insa daca am avea o depreciere puternica a euro, inflatia ar urca. Puterea de cumparare, mai ales a celor care traiesc doar din pensii si salarii, ar fi grav afectata. Cu o moneda mai slaba am avea mult mai multe probleme", a incheiat Barroso.

Dolarul s-a depreciat, vineri, pana la noi niveluri minime record fata de euro si francul elvetian. Deprecierea constanta a monedei americane a fost unul dintre factorii care au sustinut scumpirea petrolului, ca si aporturile de capital de pe pietele de marfuri, in contextul in care investitorii vor sa faca plasamente in active care ii pot proteja impotriva inflatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri