Guvernele europene sunt presate sa actioneze pentru a preveni o crestere radicala a somajului, pe fondul celor mai rele evolutii economice de la marea criza din anii \'30, comenteaza Reuters.
Organizatia Internationala a Muncii preconizeaza ca 20 de milioane de locuri de munca din toata lumea vor disparea pana la inceputul anului viitor, iar economistii se asteapta ca si in Europa numarul somerilor sa creasca, anunta NewsIn.

Unele companii care inregistreaza deja o scadere neta a activitatii au anuntat reducerea a mii de locuri de munca. Intrebarea inevitabila pe care muncitorii o pun guvernelor in acest conditii este: "Ati gasit miliarde de euro pentru a salva bancile, ce veti face pentru a proteja locurile de munca?".

Raspunsurile merg de la facilitati fiscale pentru noi investitii, ca in Franta, pana la ingreunarea accesului muncitorilor straini in tara, ca in Spania. Nu au existat insa initiative ample, transfrontaliere si coordonate ca in cazul salvarii bancilor. Unii economisti cred ca este mai bine asa, avertizand ca guvernele ar trebui sa se gandeasca bine inainte sa adopte pachete costisitoare de stimulente, cand multe tari au deja sisteme de securitate sociala mostenite de la recesiunile din trecut.

"Politicile de somaj ale celor mai multor tari sunt mai avansate acum. Nu este vorba numai de ajutoarele de somaj, ci si de masuri pentru a ajuta oamenii sa isi gaseasca de lucru in timpuri dificile", a comentat Stefano Scarpetta, de la Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE).

Analistii spun de asemenea ca nu ar fi intelept ca guvernele sa se grabeasca sa se inhame la noi cheltuieli intr-un moment in care deficitele cresc si se confrunta cu sporirea cheltuielilor sociale, precum si cu pierderi de locuri de munca. O asemenea precautie nu va fi insa vazuta cu ochi buni de oamenii de rand, care isi fac griji pentru viitorul lor.

In Germania, cea mai mare economie europeana, partidele aflate la guvernare se tem ca alegatorii ii vor pedepsi la alegerile de anul viitor, daca rata somajului va incepe sa creasca din nou, dupa ce in septembrie a atins cel mai mic prag din ultimii 16 ani, 7,6%. "Trebuie sa facem tot ce putem pentru a ridica rata cresterii economice prin diferite masuri de incurajare", a spus luni cancelarul german Angela Merkel. Ministerele lucreaza la mai multe variante de masuri pentru sectoarele vulnerabile, precum cel al productiei de masini si constructiilor, si vor prezenta propuneri concrete in urmatoarele cateva saptamani.

In Franta, somajul a fost de 7,2% in al doilea trimestru al anului si este asteptat sa creasca la 8,5% pana la sfarsitul anului, potrivit unui sondaj realizat de Reuters printre economisti. Guvernul francez a reactionat redirectionand 22 de miliarde de euro spre imprumuturi pentru IMM-uri si micsorand taxele pentru noi investitii. Franta s-a confruntat deja cu proteste din cauza reducerilor locurilor de munca, in special la Renault, care a anuntat luna trecuta ca va desfiinta 4.900 de locuri de munca in aceasta tara.

In Spania, sfarsitul unui deceniu de boom in sectorul constructiilor a provocat deja cresterea somajului. Circa 2,6 milioane de oameni isi cautau de munca in septembrie, cea mai mare cifra de dupa 1997. Media somajului in Spania, de 11,3%, este cea mai ridicata din Zona euro si unii analisti cred ca va atinge 19% anul viitor, pe masura ce criza globala se va face resimtita in economia locala.

Guvernul a raspuns acestei amenintari cu un program de stimulare fiscala ce se ridica la 38 de miliarde de euro, ce cuprinde prevederi aplicabile pana in 2012. Spania si-a inasprit radical, pe de alta parte, politica de imigratie, care era una dintre cele mai liberale din Europa in ultimii ani, cu un milion de nou-veniti in 2007. In prezent insa, Madridul este dispus sa ii plateasca pe imigrantii someri pentru a se intoarce in tarile lor.

Si in Marea Britanie, rata somajului in crestere a fost asociata cu politicile in domeniul imigratiei. "Daca oamenii raman fara locuri de munca, problema imigratiei devine extrem de spinoasa... A fost prea usor de venit in aceasta tara in trecut si este timpul sa devina mai greu", a spus ministrul pentru imigratie Phil Woolas, citat de The Times.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri