Dolarul s-a apreciat marti fata de euro pana la un nivel maxim nemaiatins de o luna si fata de lira sterlina pana la un varf al ultimilor opt ani, sustinut de incertitudinile referitoare la economia lumii si de investitura mediatizata global a lui Barack Obama.
Euro se tranzactiona la 1,2924 dolari, comparativ cu nivelul de luni de 1,3062 dolari. Moneda europeana se deprecia si fata de yen, la 116,78 yeni, comparativ cu nivelul de luni, de 118,27 yeni/euro.

Dolarul se deprecia fata de yen, la 90,34 yeni, comparativ cu nivelul de 90,53 yeni al sedintei anterioare de tranzactionare, anunta AFP, conform NewsIn.

Dolarul a castigat de pe urma unui dublu sentiment al investitorilor: pe de o parte, revenirea aversiunii fata de risc, cu temerile reinnoite pentru starea economiei mondiale si, pe de alta parte, evenimentul cel mai marcant al zilei, investitura presedintelui american Barack Obama.

Barack Obama, prima persoana de culoare care va deveni presedinte al SUA, va adresa in discursul de investire un mesaj de speranta si va chema la mobilizarea tuturor in fata numeroaselor probleme cu care se confrunta America.

Obama, care va deveni presedinte la ora 17.00 (19.00, ora Romaniei), dupa ce va depune juramantul pe aceeasi biblie cu cea folosita de Abraham Lincoln in martie 1861, va vorbi si despre "o noua era a responsabilitatii in actiunea guvernamentala si din partea institutiilor noastre financiare, dintre care unele ne-au aruncat in aceasta criza economica", a mai spus Gibbs, pentru Fox.

Moneda unica a atins astfel marti cotatia de 1,2911 dolari la jumatatea sedintei de tranzactionare de pe pietele europene, un nivel minim nemaiatins din 10 decembrie, in pofida unei cresteri semnificative a indicelui german ZEW pentru increderea in afaceri din ianuarie.

Temerile au continuat sa planeze asupra economiei europene, in conditiile in care Comisia Europeana (CE) estimase ca in 2009 cresterea economica a Uniunii Europene ar putea sa se comprime cu 1,8%, in timp ce produsul intern brut (PIB) al celor 16 tari ce fac parte din zona euro ar putea sa scada cu 1,9%, o recuperare a cresterii putand fi obtinuta doar in 2010.

Fata de lira sterlina, dolarul s-a apreciat, de asemenea. Moneda nationala a Marii Britanii s-a depreciat, scazand pentru prima data in ultimii opt ani sub nivelul de 1,40 dolari.

Lira sterlina s-a depreciat pana la un nivel minim nemaiatins din iulie 2001 fata de dolar, de 1,3863 dolari, iar fata de yen, lira sterlina s-a depreciat pana la un nivel minim istoric, de 125,25 yeni/lira sterlina.

Ingrijorarea privitoare la situatia bancilor europene s-a accentuat din nou luni dupa anuntul bancii britanice Royal Bank of Scotland (RBS) ca ar putea avea pierderi cifrate la 28 miliarde de lire sterline in 2008.

Banca britanica ar putea anunta pierderi de 8 miliarde lire sterline, inaintea unor ajustari pentru deprecierea fondului comercial. De asemenea, RBS ar putea sa reduca cu pana la 20 de miliarde lire sterline, valoarea achizitiilor precedente, conform unui comunicat al bancii.

Tot luni, ministrul britanic al finantelor, Alistair Darling, a anuntat luni al doilea plan din ultimele trei luni, destinat salvarii sistemului bancar, ce ofera asigurari pentru deprecierile ce provin din datoriile garantate cu ipoteci si din activele toxice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri