Zona euro iese din cea mai grea recesiune pe care a cunoscut-o de mai mult de 60 de ani, a estimat Comisia Europeana, care prevede o revenire a economiei din trimestrul al treilea, ramanand insa prudenta pentru evolutia urmatoare, relateaza AFP.
Executivul european s-a aratat mai optimist decat anterior privind situatia economica din a doua jumatate a lui 2009 pentru cele 16 state ale zonei euro, in prognoza actualizata. CE se asteapta la o crestere a produsului intern brut (PIB) de 0,2% din al treilea trimestru si de 0,1% in ultimul trimestru din acest an, dupa scaderi de 2,5% in primele trei luni si de 0,1% in trimestrul al doilea.

In estimarile precedente, publicate in mai, Bruxelles-ul anticipa noi contractii ale economiei pentru ultimele doua trimestre din 2009, inainte de o crestere zero in primul trimestru din 2010 si o redresare incepand din al doilea trimestru al anului viitor, anunta NewsIn.

"Astazi, pentru prima data de la criza Lehman Brothers, banca americana care a falimentat in urma cu un an antrenand agravarea crizei economice, prezentam aceste previziuni cu un anumit grad de optimism. Situatia s-a ameliorat, in principal datorita fondurilor exceptionale injectate in economie de bancile centrale si de autoritatile publice", a spus comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia.

CE a mentinut estimarea de scadere a economiei UE si a celei a zonei euro cu cate 4% in 2009, ca urmare a deteriorarii activitatii mai mult decat se anticipa la finalul lui 2008 si inceputul lui 2009. Banca Centrala Europeana (BCE) a prevazut un recul al produsului intern brut de 4,1% in acest an.

Comisia s-a dovedit mai optimista decat in luna mai pentru anumite tari, in special Franta si Germania, care au inregistrat o revenire surprinzatoare pe crestere din al doilea trimestru din 2009. in Franta, CE se asteapta la un declin al economiei de 2,1% in 2009 fata de 3% cat estima anterior, fiind cea mai buna performanta prevazuta pentru o economie mare din zona euro pentru acest an. Pentru Germania, forul european prognozeaza o contractie economica de 5,1%, fata de 5,4% anterior. in schimb, CE a revizuit in scadere proiectiile pentru Spania, Italia si Olanda, care ar urma sa aiba scaderi ale PIB de 3,7%, 5% si 4,5%.

Bruxelles-ul prevede, de asemenea, ca "incertitudinea ramane ridicata", in ce priveste soliditatea redresarii economice.

"Daca este posibil ca redresarea economica sa surprinda prin intensitate pe termen scurt, ramane de vazut in ce masura, ea va fi durabila", a subliniat CE, care previne ca "relansarea economiei ar putea totusi sa fie volatila si dezamagitoare".

In particular, criza nu a incetat sa-si produca efectele asupra ocuparii si finantelor publice, care continua sa se degradeze, a mai spus Almunia. Potrivit datelor publicate de Eurostat, 1,443 milioane de persoane si-au pierdut locul de munca in trimestrul al doilea al acestui an in UE, din care 702.000 in zona euro.

Este al patrulea trimestru consecutiv de scadere a angajarii in Europa in recesiune. Iar somajul, care se afla in decalaj prin raport la indicatorii de conjunctura, ar urma sa scada si in lunile urmatoare.

Almunia a reluat mesajul lansat de ministrii de finante ai statelor G20, subliniind ca europenii trebuie "sa continue sa puna in aplicare masurile de relansare anuntate pentru 2009 si 2010 si sa accelereze insanatosirea sectorului financiar". El a amintit, de asemenea, ca ar trebui "definita o strategie clara, credibila si coordonata de iesire din criza, pentru a aduce progresiv finantele publice pe o traiectorie durabila".

Ultimele estimari arata ca pachetul de stimuli financiari "pentru masuri discretionare" in cadrul Uniunii Europene se va cifra in total la 2,5% din produsul intern brut (PIB) in 2009 si 2010 fata de 1,8% din PIB in cei doi ani cat se estima anterior.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri