Fondul Monetar International (FMI) a reamintit ca este necesara o "curatare" a bilanturilor bancilor din Europa, la doua zile dupa ce ministrii de finante din UE sustineau ca bancile sunt suficient capitalizate.
"Este momentul ca bancile sa fie curatate", a spus directorul departamentului pentru Europa din FMI, Marek Belka (foto), citat de NewsIn.

"Ne trebuie o abordare mai hotarata pentru a ataca riscurile pentru bilanturi cu care se confrunta bancile si pentru a lua masurile de recapitalizare sau pentru a restructura institutiile viabile si a le elimina pe celelalte", a adaugat el.

Ministrii de finante din UE, care s-au intalnit la Goteborg (Suedia), au afirmat ca marile banci erau suficient capitalizate pentru a face fata unei agravari a crizei economice.

Concluziile prezentate la Goteborg se bazeaza pe testele de stres coordonate, realizate la 22 de grupuri bancare multinationale care detin circa 60% din activele bancare din Europa.

Testele de stres sunt considerate "foarte utile" de Marek Belka, care a explicat ca acestea sustin unle ingrijorari ale FMI legate de masurile politice cu efecte asupra sectorului bancar european.

Directorul departamentului pentru Europa din FMI spera ca realizarea testelor si publicarea unor rezultate ale acestora va ajuta la refacerea increderii in banci, dar a subliniat ca, mai departe, este nevoie ca autoritatile nationale din Europa sa faca eforturi pentru curatarea activelor bancare.

Intr-un raport publicat in 30 septembrie, FMI a revizuit in scadere costul crizei pentru sistemul financiar mondial, de la 4.000 miliarde dolari la 3.400 miliarde dolari, insa a avertizat ca bancile se confrunta in continuare cu numeroase provocari.

Potrivit Fondului, bancile comerciale si-au reevaluat in scadere portofoliile detinute cu 1.300 miliarde dolari in prima jumatate din 2009 si risca o noua reevaluare in scadere cu 1.500 miliarde dolari. Astfel, bancile au admis mai putin de jumatate din pierderile estimate.

Bancile americane au recunoscut mai multe pierderi decat cele din Marea Britanie si zona euro, considera FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri