Moneda americana a inregistrat in acest an cea mai buna evolutie pe pietele internationale din ultimii opt ani. Intr-un singur an, dolarul a recuperat aproape jumatate din terenul pierdut in trei ani.
Politica Rezervei Federale a Statelor Unite de a majora constant dobinda de referinta a determinat in 2005 cea mai buna evolutie a dolarului din 1997 incoace.

Moneda americana a avansat in acest an cu 12,4% in raport cu un cos format din sase valute internationale. Astfel, dolarul a recuperat o mare parte din declinul de 30% consemnat in ultimii trei ani ca urmare a temerilor legate de capacitatea Statelor Unite de a finanta deficitul comercial.

Numerosi jucatori de pe piata se asteapta ca tendinta ascendenta a dolarului sa se mentina, in conditiile in care Rezerva Federala ar urma sa decida in ianuarie o noua majorare a dobinzii de referinta.

Consideram ca Rezerva Federala ar putea mari dobinda de referinta la 5%, pina in luna mai, a spus Junya Tanase, analist la JPMorgan Chase din Tokyo.

Intre timp, moneda americana s-a depreciat vineri la Tokyo, cu o jumatate de yen, la 117,3 yeni pe unitate, ca urmare a publicarii unor date economice mixte de catre Statele Unite.

Analistii considera insa ca evolutia este exagerata de volumul scazut al tranzactiilor din preajma Anului Nou. Deprecierea dolarului in raport cu yenul a contribuit la scaderea euro la circa 139 de yeni. Moneda unica europeana a crescut cu 0,2% fata de dolar, ajungind la 1,1870 dolari pe unitate.

Cotatia redusa a dolarului a fost generata in special de datele referitoare la scaderea vinzarilor de locuinte. In opinia lui Tanase, moneda americana va continua evolutia pozitiva in 2006, in special in raport cu yenul si intr-o mai mica masura fata de euro.

Unii analisti se asteapta ca euro sa-si imbunatateasca anul viitor performantele in raport cu dolarul. Unul dintre factorii care i-a afectat evolutia in 2005 a fost scutirea unica de taxe pentru companiile americane care isi repatriaza profiturile.

Numerosi economisti considera, de asemenea, ca Banca Centrala Europeana va majora de doua ori dobinda de referinta, in 2006, dupa cresterea cu un sfert de punct procentual, la 2,25%, operata in decembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri