Exista cazuri, din pacate nu prea putine, in care anumite persoane „se trezesc” ca le-au fost create pe retele sociale profile false. Deseori acestea „imprumuta” fotografii, date personale, postand lucruri cu care persoana vatamata nu este de acord. Ce poti face in aceasta situatie?
Daca reteaua sociala pe care apare profilul este Facebook, lucrurile se rezolva cel mai usor si corect prin trimiterea unei sesizari oficialilor companiei si explicarea situatiei, sustine Ana-Maria Baciu, partener, coordonator al practicii de proprietate intelectuala la NNDKP, prezenta la conferinta Legal Issues in Social Media.

Daca acest lucru nu rezolva problema, in teorie, lucrurile se pot duce si in penal. „Se poate discuta despre violarea secretului corespondentei sau fals si uz de fals. Lucrurile acestea cer insa timp si in Romania nu exista jurisprudenta in acest sens”, mai spune Baciu.

Pentru a putea urmari daca v-au fost create profile false pe Internet, Sorana Savu, managing partner la Premium PR, spune ca este util sa dai search pe Google cu numele tau. „Dati search sa vedeti care sunt primele reactii ale Google la numele vostru. Faceti acest lucru cel putin o data pe saptamana si mai des cand va mutati de la o companie la alta”.

Daca v-ati schimbat locul de munca este important sa aveti grija mai mult decat in conditii normale de imaginea voastra pe Internet. „Vedeti ce prieteni va raman pe Facebook de la compania anterioara. Poate unii dintre ei nu vor fi agreati de angajatorul vostru si atunci trebuie sa luati masuri in acest sens. Depinde, evident, de domeniul de activitate si de utilizator”, sustine Baciu.

Tot in aceasta situatie, poate fi util sa reveniti la anumite posturi de pe blog, sa le modificati/editati sau reganditi, sa introduceti anumite nuante acolo unde considerati ca actualul angajator ar putea avea ceva de comentat. „Ganditi-va ca urmele voastre pe Internet vor ramane acolo pe termen nedefinit”.

Cristi China-Birta, co-fondator la Blogal Initiative, spune ca e important sa iti construiesti brandul atat de bine incat atunci cand cineva iti creaza profile false, cititorii sa stie ca nu esti de fapt tu. „Mi s-a intamplat, mai multi si-au facut profile cu numele meu si pe mine ma anuntau cititorii. Intram si eu pe acele profile, comentam...”, spune el.

Vi s-a intamplat vreodata sa va fure cineva identitatea, pe Internet? Cum ati reactionat?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri