Asociatia Organizatorilor de Sloturi ROMSLOT sustine ca ANAF interpreteaza eronat legislatia, aplicand impozitul minim pe profit, de 5%, la veniturile totale, nu la cele rezultate dupa scaderea sumelor date ca premii, si cere sprijinul asociatiei europene EUROMAT pentru clarificarea situatiei.

"ROMSLOT sustine in totalitate actiunea initiata de Romanian Bookmakers, Patronatul Organizatorilor de Pariuri din Romania, ce vizeaza clarificarea abordarii eronate a functionarilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) cu privire la interpretarea venitului obtinut de catre operatorii de pariuri sportive. Functionarii fiscali actioneaza fara a lua in considerare reglementarile specifice jocurilor de noroc, care stipuleaza definitia veniturilor operatorilor", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Patronatul Organizatorilor de Pariuri din Romania considera ca, prin aceasta greseala de interpretare si avand in vedere controalele incepute sau anuntate la nivelul operatorilor de pariuri traditionale din Romania, ANAF "este pe cale sa cauzeze falimentarea unei intregi ramuri economice", care in prezent asigura o colectare bugetara de aproximativ 120 de milioane euro anual, scrie Mediafax.

Reactia Romanian Bookmakers vine ca urmare a unei ample actiuni de control, lansata de ANAF, care vizeaza operatorii de pariuri traditionale. Astfel, inspectorii ANAF aplica procentul de 5%, reglementat ca impozit minim pe profit prin articolul 18 din Codul Fiscal aflat inca in vigoare, la venitul organizatorului, considerat de ANAF ca total al incasarilor.

"Reprezentantii ANAF omit absolut eronat ca operatorul de pariuri plateste si premii, astfel ca venitul total este, de fapt diferenta reprezentata de «incasari minus premii», realitate transpusa in legislatie la nivelul legii speciale privind organizarea si exploatarea de jocuri de noroc, OG 77 /2009", se spune in comunicat.

Organizatorii de pariuri apreciaza ca impactul negativ se va resimti si asupra industriei de sloturi din Romania, intrucat agentiile de pariuri genereaza 16% din venitul brut al pietei jocurilor de tip slot - machines. Sectorul jocurilor de sloturi a generat in 2012 in mod direct si indirect 569 milioane euro la PIB-ul Romaniei, creand direct si indirect 27.066 locuri de munca si generand 255 milioane euro in taxe si impozite.

ROMSLOT a solicitat un punct de vedere celei mai importante asociatii europene din domeniul jocurilor de noroc, EUROMAT, iar raspunsul, formulat in urma unei analize la nivelul tarilor membre, a confirmat ca principiul din spatele interpretarii veniturilor operatorilor de jocuri de noroc este acelasi in majoritatea jurisdictiilor, fiind definite ca Gross Gaming Revenue. Acestea reprezinta diferenta dintre total incasari (in) si total plati ca premii castigate (total out), incluzand jackpot-urile.

"Totodata, ca urmare a initiativei ROMSLOT de informare, EUROMAT a adresat autoritatilor din Romania, Ministerului Finantelor si Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, o scrisoare deschisa in care isi exprima ingrijorarea fata de interpretarea eronata a veniturilor operatorilor de catre organele fiscale, ofera o analiza la nivel european si solicita solutionarea problemei. EUROMAT a transmis autoritatilor romane ca acest caz poate crea un precedent periculos pentru industria jocurilor de noroc si este nevoie ca toate guvernele europene sa incurajeze dezvoltarea unei industrii sanatoase si bine reglementate, cu o aplicare consecventa si corecta a legislatiei fiscale", se precizeaza in comunicat.

Asociatia Organizatorilor de Sloturi reuneste 15 operatori si producatori de sloturi si le reprezinta interesele in fata institutiilor statului, iar Romanian Bookmakers este asociatia patronala a celor mai importanti operatori de pariuri sportive de pe piata locala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri