Claudiu Florica si Dinu Pescariu sunt acuzati de instigare la abuz in serviciu si pusi sub control judiciar, intr-un dosar in care sunt acuzati ca i-ar fi dat aproape 2,2 milioane de euro fostului ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu pentru ca firma lor sa castige la licitatie, in 2009, un contract de inchiriere de licente software. In acelasi dosar, DNA cere presedintelui aviz de incepere a urmaririi penale a lui Gabriel Sandu, pentru abuz in serviciu.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, luni, ca a fost pusa in miscare actiunea penala si s-a luat masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand din 10 aprilie, fata de Claudiu Ionut Florica si Dinu Mihail Pescariu, reprezentanti ai firmei D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, potrivit News.ro.

In acelasi dosar au fost pusi sub acuzare Ion Adrian Stanescu, fost consilier asistent la Directia generala pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si Andrei Savulescu, fost director general la Directia pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din MCSI, ambii pentru acuzatia de abuz in serviciu, precum si Calin Tatomir, director general al Microsoft Romania la data faptelor, pentru complicitate la abuz in serviciu.

De asemenea, procurorul-sef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie cererea si referatul in vederea sesizarii presedintelui, pentru solicitarea avizului necesar urmaririi penale a fostului ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor, in contextul in care, in aprilie 2009, expira contractul comercial de inchiriere licente Microsoft ce fusese incheiat in 15 aprilie 2004, Gabriel Sandu, atunci ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a ales varianta incheierii unui nou contract de inchiriere software, fapt care nu se putea realiza decat prin organizarea unei licitatii publice.

In acest context, Dinu Pescariu si Claudiu Florica, in calitate de reprezentanti ai firmei D.Con.Net AG, pentru a fi favorizati in castigarea licitatiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legatura cu Gabriel Sandu, caruia i-ar fi platit in acest scop 2.196.035 de euro. DNA precizeaza ca, pentru aceste fapte, in 24 martie 2016 au fost condamnati, de instanta suprema, omul de afaceri Dorin Cocos si Gabriel Sandu, ambii acuzati de trafic de influenta.

„In urma intelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail si Florica Claudiu Ionut cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urma a aprobat documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa, initiata pentru «Achizitionarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare». Documentatia care a stat la baza licitatiei (referat de necesitate si caiet de sarcini) continea conditii restrictive nejustificate de participare la licitatia organizata de catre MCSI, fiind favorizata in acest mod D.Con-Net AG, in calitate de lider al unei asocieri din pare facea parte si firma Dim Soft SRL”, au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Anchetatorii sustin ca in acest fel au fost impuse conditii conform carora participante la licitatie puteau sa fie doar firme care avusesera incheiate contracte de un anumit tip si peste o anumita valoare si care sa fi fost executate in Romania in ultimii trei ani, „conditii ce erau indeplinite de o singura societate din lume, respectiv Dim Soft SRL”.

Procurorii sustin ca, pentru stabilirea conditiilor restrictive de participare la licitatie prin care sa fie favorizata asocierea D.Con-Net AG din care facea parte firma Dim Soft SRL, Claudiu Florica a avut mai multe intalniri cu Gabriel Sandu, in care i-a transmis acele conditii restrictive care sa fie inserate in caietul de sarcini.

„Documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa a fost intocmita si avizata de catre functionarii din cadrul MCSI, si anume Stanescu Ion Adrian si Savulescu Andrei. Concret, la elaborarea, avizarea si aprobarea documentatiei de atribuire a contractului finantat din bani publici, inculpatii Stanescu Ion Adrian, Savulescu Andrei si numitul Sandu Gabriel au incalcat dispozitii din OUG nr.34/2006 (actual din Legea nr.98/2016 privind achizitiile publice), precum si dispozitii din OG nr.119/1999, privind controlul intern si controlul financiar preventiv”, au mai aratat procurorii.

Acestia sustin ca in favorizarea D.Con-Net AG la castigarea licitatiei s-a implicat si Calin Tatomir, directorul general Microsoft Romania la acel moment, prin cooptarea firmei Dim Soft SRL in cadrul asociatiei de firme care urma sa participe si sa castige licitatia publica. Acesta ar fi contribuit si la stabilirea acelor conditii restrictive pe care sa le indeplineasca doar firma cooptata de el in cadrul asocierii.

„Sprijinul acordat de catre Tatomir Calin D.Con-Net AG, in calitate de lider al asocierii, a rezultat si din faptul ca acesta a refuzat sa transmita catre un alt potential participant la licitatie, o scrisoare de confirmare din partea producatorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanta si suport (aceasta fiind una dintre cerintele restrictive impuse in documentatia de atribuire)”, potrivit procurorilor.

In urma castigarii licitatiei publice, pe 9 septembrie 2009 a fost incheiat contractul de furnizare de produse dintre MCSI si consortiul D-Con.Net AG, in calitate de lider al asocierii, din care facea parte si Dim Soft SRL. Valoarea totala a contractului reprezentand suma ce trebuia platita de minister este de 90.182.344,76 euro, iar platile au fost efectuate conform graficului convenit prin contract.

„Furnizorul de licente a facturat catre SC DIM SOFT SRL, membra a asocierii care a castigat licitatia, doar 38.786.000 euro, reprezentand pretul licentelor cu discount, reducere aplicata in considerarea Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat insa catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale suma de 90.182.344,76 euro”, au precizat procurorii.

Prejudiciul produs este de 51.396.344,76 euro si reprezinta diferenta dintre suma platita de MCSI (90.182.344,76 euro) si suma care a fost facturata de catre furnizorul de licente catre SC Dim Soft SRL (38.786.000 de euro). Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Adrian Stanescu, Andrei Savulescu, Gabriel Sandu, Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir, sustin anchetatorii.

Procurorii le-au adus la cunostinta, luni, lui Stanescu, Savulescu, Florica, Pescariu si Tatomir calitatea procesuala si acuzatiile din acest dosar.

In perioada in care sunt sub control judiciar, inculpatii au interdictie sa paraseasca tara si sa comunice cu persoane indicate de procurori. Acestia sunt obligati sa mearga la Politie in zilele stabilite prin programul de supraveghere si sunt obligati sa mearga la DNA sau la instanta de fiecare data cand sunt chemati.

Claudiu Florica, fostul sef al companiei Fujitsu in Romania, este pus sub acuzare din 21 noiembrie 2016 in dosarul "Microsoft 2”, pentru complicitate la abuz in serviciu privind incheierea si derularea contractelor pentru licente IT cu ministere.

Tot in noiembrie 2016 au mai fost pusi sub acuzare Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu, fosti directori ai companiei Microsoft, pentru complicitate la abuz in serviciu.

In aceeasi zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acesta fiind suspectat, in dosarul „Microsoft 2”, de abuz in serviciu. Cererea DNA in cazul deputatului Bejinariu este in prezent la Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

In 12 decembrie 2016 au fost pusi sub acuzare fostii ministrii Dan Nica, Alexandru Athanasiu si Adriana Ticau, in cazul lui Nica si Athanasiu fiind luata atunci masura controlului judiciar.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza in care, in 3 septembrie 2016, au fost condamnati definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la sase ani de inchisoare, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocos si Nicolae Dumitru la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare. In primul dosar „Microsoft”, Claudiu Florica si Dinu Pescariu sunt martori denuntatori.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Claudiu Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Sursa foto: Agerpres / Silviu Matei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri