Nvidia a ajuns vineri la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile sale care au făcut din firma americană un pionier al boom-ului inteligenţei artificiale generative (AI), transmite Reuters.

Realizarea vine după ce firma din Silicon Valley a estimat o majorare semnificativă a veniturilor în primul trimestru din 2024, ceea ce a dus joi la creşterea cu 277 de miliarde de dolari a capitalizării sale bursiere, cel mai mare câştig într-o singură zi realizat la Bursa de pe Wall Street, conform Agerpres.ro.

Rapida sa ascensiune în ultimul an i-a determinat pe analişti să facă o paralelă cu furnizorii de lopeţi din perioada goanei după aur, din anii 1800, în condiţiile în care cipurile Nvidia sunt folosite de aproape toate firmele specializate în inteligenţă artificială generativă, de la OpenAI - producătorul chatGPT - la Google.

În doar nouă luni, capitalizarea bursieră a companiei a crescut de la 1.000 de miliarde de dolari la 2.000 de miliarde de dolari, cel mai rapid ritm de creştere în rândul companiilor americane şi mai puţin de jumătate din perioada de care au avut nevoie giganţii din domeniul tehnologiei Apple şi Microsoft.

"Astăzi, pentru companiile AI - liderii sectorului - cererea nu mai este atât de importantă, ele trebuie doar să aibă capacitatea necesară pentru a face faţă cererii în creştere", a apreciat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Vineri, acţiunile Nvidia au urcat cu peste 4%, atingând nivelul record de 818 dolari, menţinând-şi locul trei în topul celor mai valoroase companii americane. Titlurile au urcat cu aproape 60% anul acesta, după ce şi-ai triplat valoarea în 2023.

Sursa foto: Michael Vi / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri