Un "Car cu boi", semnat de Nicolae Grigorescu, una dintre vedetele Licitatiei de Pictura Europeana organizata de vestita Casa Bonhams la New York, a fost vandut cu 104.000 dolari. Nicolae Grigorescu este al doilea artist roman important, dupa Constantin Brancusi, care se afirma pe piata internationala.
Capodopera lui Nicolae Grigorescu a deschis Licitatia Bonhams de Pictura Europeana, care a avut loc simultan in New York si San Francisco, prin transmisiune live.

Pictura “Car cu boi” (ulei pe panza, masurand 33 x 55,8 cm, foto) este prima opera importanta de Nicolae Grigorescu oferita pe piata de arta din America de Nord si avea o valoare estimata intre 100.000 – 150.000 dolari, respectiv un pret de pornire in licitatie de aproximativ 60.000 dolari.

„Carul cu boi” s-a aflat in proprietate privata timp de peste 50 de ani, pastrat in familie de catre descendentii pictorului stabiliti in Arizona. In 1995, tabloul a fost cumparat de la acestia iar, la 16 ani de la achizitionare, actualul proprietar a hotarat scoaterea operei la licitatie.

„Adjudecarea operei la un pret record pentru artist pe piata internationala de arta reprezinta cresterea interesului pentru creatia acestuia si a disponibilitatii de a plati sume importante de catre colectionari. Este a doua licitatie din afara tarii in care o capodopera a lui Grigorescu este vanduta. Acest lucru inseamna ca valoarea sa este recunoscuta si pe plan international”, a declarat Alexandru Baldea, actionarul majoritar al Casei Artmark.

In Romania, Grigorescu domina topul artistilor cu cele mai bine vandute capodopere (primele 8 pozitii din top 10 au fost adjudecate cu peste 150.000 euro).

De mentionat ca „Portretul unui evreu galitian” de Nicolae Grigorescu, avand dimensiuni similare „Carului cu boi” de la New York, a fost vandut in Licitatia de Toamna a Artmark cu 52.500 euro.

Licitatia de Valori Traditionale Artmark, organizata pe data de 15 noiembrie va scoate la vanzare doua opere celebre realizate de catre artistul roman, portretele „Țarancuta cu fuior” si „Țarancuta din Muscel”, care au o valoare estimata intre 50.000-90.000 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri