Lungmetrajele "Despre oameni si melci", de Tudor Giurgiu, si "Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, se numara printre titlurile nominalizate la premiile Gopo de anul acesta, informeaza un comunicat al organizatorilor evenimentului, conform Mediafax.
Patru lungmetraje intra, astfel, anul acesta in cursa pentru trofeul acordat celui mai bun film, la gala premiilor Gopo: "Toata lumea din familia noastra" (regia: Radu Jude), "Despre oameni si melci" (regia: Tudor Giurgiu), "Visul lui Adalbert" (regia: Gabriel Achim) si "Undeva la Palilula" (regia: Silviu Purcarete).

Realizatorii celor patru filme - Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim si Silviu Purcarete - concureaza si pentru statueta care rasplateste cea mai buna regie.

In total, 61 de filme romanesti lansate in cinematografe sau in festivaluri in 2012 au intrat in cursa pentru nominalizarile celei de-a saptea editii a premiilor Gopo, care va avea loc pe 25 martie, la Opera Nationala din Bucuresti.

Gala transmisa pe ProCinema

Gala va fi transmisa in direct si in exclusivitate de postul de televiziune ProCinema si va putea fi urmarita si pe www.premiilegopo.ro si www.voyo.ro, dar si pe cea mai mare mediafatada din Romania, Cocor Media Channel.

La solicitarea regizorului Cristian Mungiu, organizatorii si juriul au decis sa nu ia in considerare pelicula "Dupa dealuri" pentru nominalizarile din acest an. De asemenea, considerand ca nu are suficiente optiuni, juriul a hotarat sa nu acorde nicio nominalizare la categoria "cea mai buna actrita intr-un rol principal".

Mihaela Sirbu ("Toata lumea din familia noastra"), Tamara Buciuceanu-Botez ("Toata lumea din familia noastra"), recompensata cu premiul Gopo pentru intreaga activitate in 2012, Alina Berzunteanu ("Despre oameni si melci") si Ozana Oancea ("Visul lui Adalbert") sunt nominalizate la premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar.

Statueta Gopo acordata celui mai bun actor intr-un rol principal i-ar putea reveni unuia dintre cei trei protagonisti Serban Pavlu ("Toata lumea din familia noastra"), Adrian Titieni ("Si caii sunt verzi pe pereti") - castigator la Gopo 2012 la categoria "cel mai bun actor intr-un rol secundar" - si Gabriel Spahiu ("Visul lui Adalbert").

In cursa pentru castigarea statuetei acordate celui mai bun actor intr-un rol secundar se afla Tudor Smoleanu ("Si caii sunt verzi pe pereti"), Gabriel Spahiu ("Toata lumea din familia noastra"), Sorin Leoveanu ("Undeva la Palilula"), laureat a doua premii UNITER pentru interpretare, si Doru Ana ("Visul lui Adalbert").

La aceasta editie, "Undeva la Palilula", debutul in regia de film al regizorului de teatru Silviu Purcarete, a strans 11 nominalizari, "Toata lumea din familia noastra" si "Visul lui Adalbert" - cate 9, "Despre oameni si melci" - 8, "Si caii sunt verzi pe pereti" (regia: Dan Chisu) - 7, iar "Tatal Fantoma", primul lungmetraj al lui Lucian Georgescu, a fost selectat in 6 categorii.

Dintre cele 13 documentare care au intrat in atentia juriului de nominalizari, vor fi supuse votului celor peste 400 de profesionisti din industrie filmele "8 martie" (regia: Alexandru Belc), "Gone Wild" (regia: Dan Curean), "Turn Off the Lights" (regia: Ivana Mladenovic), "Un gand, un vis, Doyle… si-un pix" (regia: Bogdan Ilie-Micu) si "Aici… adica acolo" (regia: Laura Capatana Juller).

La categoria "cel mai bun film european" au fost luate in calcul 48 de productii europene. Criticii de film din juriul de nominalizari au votat patru titluri distribuite in cinematografele din Romania anul trecut: "Un spion care stia prea multe/ Tinker, Tailor, Soldier, Spy" (regia: Tomas Alfredson), "Baiatul cu bicicleta/ Le gamin au vélo" (regia: Jean-Pierre si Luc Dardenne), "Holy Motors" (regia: Leox Carax) si "Le Havre" (regia: Aki Kaurismaki).

Premiul pentru filmul cu cel mai mare succes la public in anul 2012 va fi acordat filmelor "Despre oameni si melci (regia Tudor Giurgiu), care a avut cei mai multi spectatori - 63.778 -, si productia MediaPro Pictures "Minte-ma frumos" (regia: Iura Luncasu), care a obtinut cele mai mari incasari - 956.036 de lei.

Nominalizarile la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselectie alcatuit din regizorul Marian Crisan, actrita Ana Ularu, producatoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici si criticii de film Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbrava, Cristi Marculescu, Anca Gradinariu.

Renunta la banii dati de Centrul National al Cinematografiei (CNC)

Dupa anuntul nominalizarilor, peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti vor vota pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, fie in plic sigilat, prin posta, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat in 2011 un parteneriat.

In acest an, organizatorii au decis sa renunte la sprijinul financiar acordat de Centrul National al Cinematografiei (CNC) la ultima sesiune de finantare pentru actiuni si manifestari cinematografice.

"In contextul unei cinematografii tot mai sarace, lipsita de orice strategie sau viziune de dezvoltare in viitor, organizatorii considera ca premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului romanesc, nu trebuie sa se mai asocieze cu CNC, institutie care trebuie reformata din temelii pentru a asigura o altfel de prezenta si vizibilitate a filmului romanesc pe plan local si international", se arata in comunicatul remis presei de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, organizatorul evenimentului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri