Piata de Internet din Romania (media, investiti in dezvoltare, servicii de creatie, marketing direct si alte servicii auxiliare) va atinge anul acesta valoarea de 45 milioane de euro, din care circa 50% vor fi alocati investitiilor media, potrivit estimarilor facute, pentru Wall-Street, de Bogdan Nitu, general manager al agentiei interactive Webstyler.
Criza financiara va afecta intr-o mica masura Internetul romanesc, crede Nitu. Pentru ca online-ul este inca o piata foarte mica, marketerii vor fi tentati sa taie din zonele unde se ruleaza bugete mai mari. “Cred ca vor taia, din placinta asta a bugetului, din feliile mari ca sa simta ca au redus. E putin ilogic sa tai feliile mici. Oricum nu reduci prea mult”, spune managerul.

In al doilea rand, Internetul este favorizat pentru ca aduce rezultate masurabile si un “return on investment” bun. Mai mult decat atat, online-ul ar putea “fura” bugete de la toate celelalte medii, mai ales de la presa scrisa – cea mai apropiata, ca forma de consum, de Internet.

In peisajul media, Internetul isi va intari pozitia semnificativ si va creste ca pondere. In 2008, online-ul a avut o cota de circa 2,5% din totalul pietei de publicitate, potrivit anuarului Media Fact Book. Procentul va urca anul acesta pana la minimum 5%, pentru ca celelalte zone precum TV-ul, presa scrisa si outdoor-ul vor fi mult mai afectate decat online-ul de reducerile de bugete, crede Nitu. “Procentul Internetului creste chiar daca, sa zicem, nu cresc bugetele de online, dar scad bugetele celorlalte medii”.

2009 va fi anul in care banii din Internet vor merge mai mult inspre proiecte speciale si platforme online si mai putin inspre bannere, pe care Nitu le compara, ca fenomen, cu isteria competitiilor Bingo din anii '90. “Fiecare televiziune avea cate una. Si a tinut nebunia asta vreun an-doi. La un moment dat, la fel de brusc, au disparut. De ce bannere? Pentru ca era tipul de comunicare cel mai asemanator cu mediile pe care marketerii erau obisnuiti sa comunice. Cel mai simplu era sa faci un banner”.

Cititi mai mult in MAD, suplimentul Wall-Street de media si publicitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri