Noul director general al CNN.com, K.C. Estenson, considera ca peisajul online international este deficitar la capitolul valoare adaugata, majoritatea site-urilor fiind predictibile si omogene. “Ai vizitat un site si le-ai vazut pe toate. Sunt identice”, spune Estenson, intr-un interviu acordat New York Times.
Varianta online a Cable News Network (CNN), una dintre cele mai mari retele de televiziune prin cablu, axata pe stiri si informatii internationale, nu reprezinta doar o idee intarziata, pusa rapid in aplicare. CNN.com are propriul sediu si aproximativ 125 de angajati.

Cu toate ca vorbeste despre site-ul pe care il conduce, Estenson recunoaste ca CNN.com si-ar putea imbunatati continutul la capitolul originalitate. In ciuda celor mai bune audiente inregistrate de site in ultimul timp, seful CNN.com crede ca utilizatorii viziteaza aceasta pagina din “obisnuinta” si nu din “pasiune”. Aceasta “pasiune” pentru online va fi testata marti, 20 ianuarie, odata cu ceremonia de investire in functia de presedinte al SUA a lui Barack Obama. Programat pentru ora pranzului, evenimentul de investire va fi urmarit de milioane de americani, aflati la locurile de munca, si ar putea genera audiente record pentru transmisiunile video online, moment pe care CNN.com este pregatit sa-l exploateze.

Pe masura ce veniturile din publicitate atrase de presa scrisa sunt in colaps, iar cifrele atrase de posturile de televiziune stagneaza, fiecare companie media incearca sa adapteze informatiile pentru “generatia digitala”. Astfel, aceste companii spera sa gaseasca raspunsul la doua intrebari: Cum vor reusi organizatiile media sa reziste actualului context economic? si Cum va arata in viitor un studio de stiri digital?

Folosind ca reper numarul de afisari, Nielsen a situat CNN.com pe primul loc in topul site-urilor de stiri internationale in 2008, cu o audienta medie lunara de aproximativ 1,7 miliarde de afisari. Potrivit analistilor, segmentul online atrage cele mai mari venituri, ceea ce reflecta totodata cresterea accentuata a consumului de Internet.

Timp de cateva decenii, o intrebare precum “Pe ce canal e CNN?” a reprezentat un etalon in momentul in care un juriu oferea verdictul intr-un proces, in cazul atentatelor de la 11 septembrie din SUA sau cand izbucnea un razboi. Acum oamenii se intreaba si “Care este adresa de Internet a CNN?”.

Aceasta tranzitie reprezinta un proces care se desfasoara pe parcursul mai multor ani, continuand si in prezent.

Premiera in media americane: In 2008, online-ul a surclasat presa scrisa ca mijloc de informare

Potrivit Pew Research Center, cei mai multi americani au declarat in 2008 ca au urmarit stirile locale si internationale in special online, in detrimentul presei scrise.

Televiziunea ramane canalul principal de informare, insa evolutia favorabila a Internetului este incontestabila. Richard D. Parsons, fostul CEO al Time Warner si actualul presedinte al grupului, a intuit acest trend in momentul in care le-a spus investitorilor: “Imi fac mai multe griji pentru CNN decat pentru CNN.com”.

Pana la inceputul lui 2008, oferta publicitara pentru online era oferita impreuna cu spatiile publicitare pentru TV, situatie care s-a schimbat ulterior, intrucat produsul CNN.com devenise competitiv pe cont propriu, potrivit reprezentantilor companiei.

Chiar daca sursele de informare pe Internet sunt nelimitate, “razboiul stirilor” apartine doar catorva competitori puternici. In acest sens, K.C. Estenson urmareste zilnic evolutia altor patru site-uri: MSNBC, Yahoo News, AOL News si The New York Times. Dintre acestea, principalul “adversar” al CNN.com este MSNBC.

Site-ul CNN a fost lansat in anul 1995, sub forma unei “platforme de stiri dedicata unei audiente care consuma in mod constant "informatie in timp real”. In urma cu cativa ani, in timp ce alte companii media priveau Internetul drept o distractie, CNN investea sume importante in dezvoltarea continutului online. Traficul inregistrat de CNN.com a crescut gradual. Printre recordurile de audienta inregistrate de site se numara 100 de milioane de afisari, in ziua alegerilor din anul 2000, respectiv 282 milioane de afisari, cifra raportata intr-o singura zi din 2008.

Pentru Estenson provocarea consta in transformarea CNN.com intr-un serviciu cat mai diferit. “Articolele care se diferentiaza de oferta existenta sunt cele care mentin cititorul pe site”.

“Cand te uiti la principalele site-uri de stiri, deseori ai impresia ca sunt identice. Exceptand fotografiile sau gama de culori pentru care au optat, CNN, ABC News, The Wall Street Journal sau Yahoo News pot fi inlocuite intre ele fara a observa vreo diferenta”, adauga managerul CNN.com.

CNN.com este deja o “masina de stiri”, cu sediul in Atlanta si 125 de angajati. Site-ul este cunoscut pentru titlurile explozive, sectiunea de “breaking news” si articolele principale. Activitatea este coordonata cu cea a posturilor de televiziune CNN si a altor platforme, fapt care le permite jurnalistilor sa “lucreze in paralel”, potrivit producatorului executiv al CNN.com, Rena Golden.

“Web prime time”- intre 8.00 si 16.00

Daca in cazul televiziunii CNN, prime time este definit de intervalul 20.00-23.00, “web prime time” reprezinta intervalul 8.00-16.00. Intre aceste ore, pagina principala a CNN.com gazduieste zilnic in medie sase sau sapte articole principale, apreciate de audienta. Astfel, jurnalistii CNN.com detin pana in prezent doua premii Pulitzer.

MSNBC, principalul competitor, a atras anul trecut mai multi cititori, insa CNN.com i-a mentinut pe site pentru mai mult timp, expunandu-i in acest mod mai multor reclame si rentabilizandu-si astfel traficul impresionant.

In plus, site-ul incearca sa obtina profit experimentand si alte metode. De exemplu, pe perioada transmisiunilor prilejuite de investirea lui Barack Obama in functia de presedinte al SUA, CNN.com Live va difuza, in premiera, calupuri publicitare similare celor de pe TV. De asemenea, spatiul pe server a fost marit, intrucat nu se stie cate persoane vor urmari online acest eveniment.

O alta prioritate pentru Estenson o constituie incheierea unor parteneriate cu alte branduri web, printre care se numara YouTube si Facebook.
Potrivit oficialului CNN.com, veniturile obtinute din operatiunile digitale vor fi mai mari decat cele realizate de televiziuni. Entuziasmul fata de o astfel de estimare este totusi moderat, momentul fiind preconizat peste inca 10 sau chiar 20 de ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri