Anul 2011 a adus o scadere a ponderii clientilor interesati de achizitia unui apartament, in favoarea celor orientati spre inchiriere, ca urmare a puterii de cumparare tot mai scazute, arata un studiu al portalului imobiliare.ro.
Astfel, daca in medie, in 2010, 67,16% dintre vizitatorii portalului imobiliare.ro analizau ofertele de vanzare, pe parcursul anului 2011 ponderea acestora scazuse la 60,43%. Pe de alta parte, numarul persoanelor care aveau in vedere inchirierea unui apartament a crescut in 2011 la 39,57%, fata de 32,84% in anul precedent.

„Interesant este ca, la nivelul lui 2011, oferta a ramas structurata pe cerintele din anul precedent: 67,48 dintre oferte erau pentru vanzare, in vreme ce restul de 32,52% vizau inchirierea”, spun cei de la imobiliare.ro.

Apartamentele sunt cele mai cautate

In 2011, cea mai mare parte a vizitatorilor interesati de achizitia unei locuinte - 68% - au cautat apartamente, in vreme ce alti 23% s-au indreptat catre case si vile, mai arata studiu citat. Restul de 9% au analizat ofertele de terenuri si spatii de birouri, comerciale sau industriale.

„Fata de anul trecut, poate fi observata o crestere vizibila a interesului pentru segmentul de case-vile. Astfel, in 2010, spre acest tip de imobile se orientau doar 17% dintre cei care doreau sa achizitioneze o locuinta, in vreme ce apartamentele atrageau atentia a 76% dintre acesti utilizatori|”, potrivit reprezentantilor imobiliare.ro.

O comparatie cu oferta existenta la finele lunii noiembrie a anului trecut indica o usoara discrepanta intre asteptarile si nevoile potentialilor clienti si ceea ce le ofera, de fapt, piata. Astfel, desi 23% dintre utilizatorii de internet care au cautat activ o proprietate in vederea achizitiei erau interesati de case-vile, acest tip de imobile reprezentau doar 15% din totalul ofertelor. Pe de alta parte, cele mai multe anunturi (73%) aveau ca obiect apartamente.

Cea mai cautata proprietate rezidentiala: apartamentul vechi cu 2 camere

Fata de 2010, anul acesta a adus o crestere vizibila a interesului pentru apartamentele de mai mici dimensiuni, in contrapunct cu scaderea atractivitatii unitatilor mai spatioase. Astfel, in la finalul lui 2011, 19% dintre potentialii clienti de apartamente cautau o garsoniera, fata de doar 14% in aceeasi perioada a anului precedent, conform analizei citate.

In mod similar, anul acesta, numarul vizitatorilor care analizau ofertele de apartamente cu doua camere a crescut la 41%, de la 38%. In decursul a doar 12 luni, cautarile pe segmentul locuintelor cu trei camere a scazut substantial, de la 35% la doar 25%. Pe de alta parte, variatia inregistrata pe categoria apartamentelor cu patru camere a fost mult mai redusa, de doar doua puncte procentuale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri