Multe dintre cladirile de birouri recent finalizate nu sunt inca inchiriate, nivelul chiriilor a scazut, iar perioada de pana la gasirea unui client a crescut – acestia sunt doar cativa din factorii ce ar putea conduce la un grad de neocupare pe perioade indelungate pentru spatiile de birouri, se arata intr-o analiza a companiei de consultanta imobiliara Esop Consulting.
Cladirile care nu-si vor ajusta chiria conform realitatii curente vor fi primele care vor ramane fara chiriasi, fie ca este vorba de o cladire de birouri sau de un spatiu in vila, iar cine nu poate depasi psihologic comparatia cu nivelul inregistrat in 2008 se expune riscului ca potentialii chiriasi sa aleaga alte spatii.

Si cladirile cu spatii putin modulabile ar putea avea aceeasi soarta. "Unele dintre imobilele de birouri construite in perioada de boom nu au tinut cont in mod real de faptul ca acesta nu va tine la nesfarsit. Din acest motiv, spatiile au fost configurate vizand doar o logica a inchirierii integrale sau de suprafete mari. Proprietarii rareori sunt constienti de faptul ca solicitarile de spatii mai reduse, intre 100-700 mp sunt intotdeauna mai numeroase in comparatie cu solicitarile de suprafete mai mari", afirma Mirela Raicu (foto), partener Esop.

Cladirile de top ale perioadei 2000-2005, considerate in urma cu cativa ani echivalentul clasei A pe piata locala, se confrunta dupa cativa ani cu o dura competitie cu spatiile noi, care au adus noi standarde de calitate si confort chiriasilor.

"Cladirile de birouri fac parte dintr-un ciclu evolutiv si fiecare dintre ele are sansa de a-si valorifica cel mai bine potentialul printr-o reevaluare la anumite intervale de timp a modului de pozitionare pe piata, a tipului de companii posibil de atras in momentul respectiv, a tipului de suprafata si chirie practicata. Din pacate, multi proprietari opereaza reevaluarea strategiei de promovare doar dupa multe luni de neocupare a spatiului, ceea ce reprezinta o pierdere financiara considerabila", a adaugat Mirela Raicu.

Spatiile din zone cu acces deficitar la mijloacele de transport sunt, de asemenea, defavorizate in contextul econimic actual, deoarece chiriasii vor avea tendinta de a alege locatiile ce ofera astfel de facilitati.

"Poate o exceptie de la acest aspect o reprezinta poate zona Pipera, unde demersul proprietarilor de contractare a microbuzelor care sa asigure transportul catre statia de metrou Pipera a dus la ameliorarea semnificativa a situatiei. Solutii de diminuare a riscului exista : sporirea calitatii spatiului, furnizarea anumitor facilitati in plus fata de alte imobile - locuri de parcare mai multe, incluse in pret, permiterea unui branding mai pronuntat al imobilului – sau adaptarea nivelului de pret astfel incat sa se ofere un avantaj financiar fata de locatiile mai putin deficitare", a explicat reprezentantul Esop.

Nici vilele cu spatii nefunctionale nu sunt ferite de riscul de neocupare, cele cu structura rigida si partitionari putin functionale, de genul camere tip vagon sau semi-decomandate fiind cele mai putin cautate. In schimb, vilele recent construite, care au mers pe o structura de spatii deschise, sau vilele din perioada interbelica, cu structura clasica de hol central si camere spatioase dispuse radial, uneori comunicand intre ele prin usi tip glavand, sunt considerate eficiente.

"Pentru vilele cu spatii nefunctionale este recomandata revizuirea posibilitatilor de deschidere a spatiilor, impreuna cu arhitecti si constructori avizati. Credem ca efortul investitional se poate justifica peintr-o perspectiva pe termen lung, iar daca acest lucru nu este posibil, nivelul chiriei ramane aproape singurul resort motivational pentru atragerea de chiriasi ", a incheiat Mirela Raicu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri