Bursa a scazut cu 0,81%, influentata in principal de corectiile inregistrate de actiunile BRD (BRD) si OMV Petrom (SNP), aceleasi titluri care au ridicat vineri piata cu peste 2%.
In prima ora piata a inregistrat variatii nesemnificative, insa apoi unele ordine de vanzare au dus in jos cotatiile titlurilor BRD si OMV Petrom, actiunile cu cele mai mari ponderi in indicele general, BET-C. Astfel, dupa ora 11:00 indicele general a trecut pe scadere, desi cele mai multe actiuni au inceput sa creasca usor. Actiunile bancii si ale companiei petroliere reprezinta cumulat 42,22% din indicele BET-C si, totodata, 42,31% din indicele BET, al celor mai lichide zece titluri.

La finalul sedintei, actiunile BRD erau in scadere cu 1,9%, la 15,5 lei, iar titlurile OMV Petrom consemnau o corectie de 2,27% si erau tranzactionate la 0,43 lei. Operatiunile cu actiunile bancii au insumat de 992.000 de lei, iar titlurile companiei petroliere au avut un rulaj de 746.000 de lei.

Reculurile celor doua actiuni au venit dupa ce vineri aceste titluri au urcat cu peste 5% chiar la inchidere.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, crede ca era normal sa urmeze unele corectii pe actiunile BRD si OMV Petrom, deoarece au urcat puternic chiar la finalul sedintei de vineri, iar aceasta evolutie nu a reflectat pretul la care s-au tranzactionat pana aproape de inchidere.

Dupa realizarea ultimelor tranzactii de luni, indicele BET inregistra un recul de 1,01%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic era in scadere cu 0,64%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,44%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a inregistrat un recul de 0,22%.

Brokerul spune ca o mare parte dintre investitori vizeaza actiunile SIF-urilor in eventualitatea majorarii dividendelor propuse de Consiliile de Administratie ale celor cinci societatilor de investitii financiare.

"Probabil ca raliul este bazat si pe posibilitatea majorarii dividendului, dupa modelul de la SIF Oltenia de anul trecut. Exista mai multe semnale in acest sens, precum majorarile repetate privind propunerea de dividend la SIF Banat-Crisana pentru acest an. Un alt motiv pentru interesul in crestere il reprezinta perspectivele bune de crestere a economiei romanesti in acest an, iar revenirea economica ar putea sa aiba un efect mai vizibil in pretul actiunilor SIF, din moment ce aceste societati au un portofoliu diversificat pe mai multe sectoare, nu atat de focalizat pe un anumit domeniu ca in cadrul Fondului Proprietatea", a declarat Tod, potrivit Mediafax.

Actiunile Oltchim (OLT) au consemnat cea mai accelerata ascensiune din piata, de 15%, si au ajuns la 0,3243 lei. Evolutia a venit pe un rulaj de 403.000 de lei.

"Este posibil ca aceasta crestere sa fie generata de asteptarile investitorilor pentru privatizarea anuntata si, totodata, asteptata", a afirmat brokerul.

Compania a anuntat luni ca va solicita acordul actionarilor pentru cumpararea unei instalatii de oxigen-azot de la OMV Petrom din comuna Bradu, pentru a-si asigura independenta furnizarii de utilitati in cadrul diviziei Petrochimie din localitatea respectiva.

Titlurile FP si SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele pozitii in topul rulajelor pe piata principala, cu operatiuni de 14,1 milioane lei si, respectiv, 6,5 milioane lei. Cotatia actiunilor Fondului a stagnat la 0,609 lei, iar titlurile societatii de investitii au avansat cu 2,62%, la 1,644 lei.
Cu actiunile Fondului au fost realizate si doua deal-uri, de 2 milioane lei. Aceste pachete au fost transferate la pretul de 0,61 lei, cu numai 0,08% peste referinta.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene inregistrau variatii reduse. Pietele de la Londra si Paris avansau cu 0,1%, iar bursa din Frankfurt inregistra un recul de 0,1%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in scadere, cu pana la 1,3%, in timp ce pietele din Polonia, Bulgaria si Cehia avansau cu cate 0,2% si, respectiv, cu 0,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri