Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki, vrea sa vanda printr-o oferta publica maximum 20,96% din actiunile Alro din participatia de 87,96% pe care o are impreuna cu Conef. Fondul Proprietatea si-a manifestat interesul sa cumpere actiuni.
Grupul Vimetco, inregistrat in Olanda, vrea sa vanda printr-o oferta publica maximum 20,96% din actiunile Alro Slatina (ALR), pachet evaluat pe bursa la 575,9 milioane lei (138,9 milioane euro), din participatia de 87,96% pe care o are impreuna cu Conef.

Pentru derularea ofertei de vanzare Vimetco si Conef au solicitat saptamana trecuta un acord preliminar Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), iar institutia a aprobat miercuri prospectul preliminar.

Vimetco detine 84,19% din actiunile producatorului de aluminiu din Slatina, iar Conef, companie detinuta de Alro, are 3,77% din titluri.

Pasii ofertei

Vimetco va testa piata prin intalniri cu potentiali cumparatori si abia apoi va fi intocmit prospectul final pentru derularea ofertei. In documentatia finala va fi stabilit pachetul de actiuni care va fi vandut, pretul si perioada in care se va derula oferta.

Oferta va fi intermediata de consortiul format din Unicredit Bank AG prin Unicredit CAIB Securities Romania, ING Bank si Raiffeisen Capital & Investment.

Al doilea actionar important al Alro este Fondul Proprietatea (FP), care a cumparat in ultima perioada actiuni si si-a majorat participatia la 10,03%.

Vimetco, Conef si Fondul Proprietatea detin cumulat 97,99% din actiunile Alro. Astfel, pe bursa mai sunt libere la tranzactionare doar 2,01% din titlurile producatorului de aluminiu.

Pretul actiunilor Alro a scazut in sedinta bursiera de miercuri cu 3,77%, la 3,85 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 2,748 miliarde lei.

FP, interesat de oferta

Fondul Proprietatea este interesat sa cumpere o parte din actiunile Alro (ALR) pe care Vimetco si Conef vor sa le vanda intr-o oferta secundara pe bursa, insa va lua o decizie doar dupa prezentarea tuturor detaliilor operatiunii, au declarat, potrivit Mediafax, reprezentantii Fondului.

"Fondul Proprietatea nu a fost informat despre planurile celor de la Vimetco inainte ca acestea sa fie anuntate. Suntem interesati de oferta de actiuni, insa vom lua o decizie numai atunci cand vor fi prezentate toate detaliile referitoare la acesta oferta", se arata intr-un raspuns al Fondului Proprietatea (FP).

Oferta secundara Alro, pentru proiecte si capital de lucru


Vimetco va folosi fondurile obtinute din vanzarea unui pachet de actiuni la Alro Slatina (ALR), intentie anuntata miercuri, pentru finantarea proiectelor grupului pentru capitalul de lucru si obiective decise de conducerea companiei.

"Intentionam ca oferta publica secundara (SPO) sa permita actionarilor Alro sa capitalizeze pe o lichiditate mai mare a actiunilor lor datorita cresterii free float-ului. Procedura va promova de asemenea imaginea si vizibilitatea Alro in mediul de afaceri si pe pietele de capital. In plus, oferta va fi o oportunitate pentru actionarii minoritari sa-si creasca participatiile, dar si pentru alte parti interesate sa se alature actionariatului", a declarat directorul financiar al Vimetco, Marian Nastase.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri