Bursa a coborat si miercuri, cu 1,16%, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au incheiat in scadere cu 3%, dupa ce in a doua parte a zilei au cazut chiar cu 4% si au atins cel mai redus nivel de la listare, in timp ce titlurile Oltchim (OLT) au surprins din nou piata urcand cu 15%, potrivit Mediafax.
In ultimele sapte sesiuni titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu peste 9%, investitorii reactionand vizibil la corectiile de pe bursele externe si la informatiile cu privire la reluarea conversiilor titlurilor de despagubire in actiuni FP. Estimand ca noii actionari ai Fondului vor accepta preturi mai mici doar pentru a face rost de bani, unii investitori au inceput inca din primele zile ale lunii mai sa vanda la cotatii din ce in ce mai reduse.

In sedinta de miercuri ordinele de vanzare au impins continuu pretul actiunilor FP, astfel ca in jurul orei 14:00 cotatia a atins cel mai redus nivel de la listare, respectiv de 0,48 lei. Pretul a fost cu 4% sub ultima cotatie de marti.

Ulterior, corectia s-a temperat usor, astfel ca la inchidere titlurile erau cotate la 0,485 lei, pret in scadere cu 3%. La finalul sesiunii, volumul de actiuni afisat la vanzare era cu putin peste numarul de titluri pentru care erau ordine de cumparare.

Cu actiunile Fondului au fost realizate si doua deal-uri, in valoare cumulata de 3 milioane lei.

Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, crede ca unii investitori au inceput in ultimele zile sa isi reduca expunerea si astfel s-a creat o presiune mai mare la vanzare.

"Cred ca la vanzare sunt investitori care au cumparat in ianuarie, cand toata lumea spunea ca actiunile Fondului vor creste si toti vedeau numai partile bune si reactionau la renumele administratorului. Acum cand sunt o gramada de vesti negative pe bursele externe si din ce in ce mai multa lume vorbeste de posibile corectii, cred ca cei care au cumparat la inceputul Fondului pe bursa au decis sa isi limiteze pierderile, pentru ca pretul s-a dus in jos, nu in sus cum sperau cei mai multi. Toata lumea se uita la Fond pentru ca este o actiune buna, insa cand mizezi totul pe o singura carte isi asumi un risc foarte ridicat", a declarat Floroiu.

El a mentionat ca scaderea mai accentuata a fost determinata si de lichiditatea redusa a pietei de la Bucuresti, dar si numarul redus de investitori care mai sunt dispusi sa cumpere.

"Acum trebuie sa iei in calcul foarte mult si factorii externi, cum sunt discutiile pentru restructurarea datoriilor Greciei, SUA care este aproape de gradul maxim de indatorare, datoriile statelor din zona euro, inflatia ridicata, eventuale cresteri de dobanda de politica monetara pe plan extern, plus situatia economica din Romania, faptul ca Fondul Proprietatea are in portofoliu actiuni la companii de stat si care majoritatea nu sunt listate. Toate aceste lucruri impun un discount pentru actiunile Fondului", a adaugat brokerul.

Floroiu spune ca discountul la care unii investitori sunt dispusi sa intre la cumparare este dictat numai de balansul dintre cerere si oferta si aminteste ca la inceputul anului 2009, dupa declinul dur al bursei, actiunile SIF-urilor erau tranzactionate la un discount de 80%-90% fata de activul net.

La finalul sedintei, indicele BET, al primelor zece actiuni in functie de lichiditate, era in scadere cu 1,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,61% sub nivelul de marti.

Influenta derapajului actiunilor FP in linia indicelui BET-FI a fost temperata de titlurile celor cinci SIF-uri, care au consemnat variatii usoare. Astfel, indicele a coborat cu 0,76%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,74%.

Floroiu considera ca cei mai multi investitori isi reduc in prezent expunerea pe unele actiuni, reactionand in principal la problemele de pe plan extern.

"Pietele externe trec printr-o perioada destul de nervoasa, raportarile financiare s-au terminat, iar acum se cumpara sau vinde pe zvon si sunt o groaza de elemente negative. Aceasta situatie se reflecta si in evolutia preturilor", a mai spus brokerul.

Piata a avut miercuri cel mai ridicat rulaj din ultimele doua saptamani, de 51 milioane lei (12,3 milioane euro). Suma este cu 47% mai mare decat lichiditatea din sedinta precedenta, de 34,7 milioane lei (8,4 milioane euro). Totusi, 59% din rulajul de miercuri a fost asigurat de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 29,8 milioane lei.

Actiunile Oltchim au atras din nou atentia investitorilor si i-au surprins pe cei mai multi investitori dupa ce intre orele 14:26 si 14:31 au fost transferate mai multe pachete reprezentand 1,9% din titlurile combinatului, pentru aproximativ sase milioane lei. Tranzactiile respective au ridicat puternic pretul actiunilor, cu 14,98%, la 0,921 lei, de la o corectie usoara de 0,12%.

Rulajul total al actiunilor Oltchim fost de 6,6 milioane lei.

Printre cumparatorii importanti de actiuni Oltchim au fost in ultima perioada fondul de investitii britanic Carlson Ventures International Ltd, prin firma Nachbar Services Cipru, si compania germana PCC SE. Fondul si PCC detin aproximativ cate 14% din titlurile combinatului chimic.

Unii investitori au realizat deal-uri si cu 0,67% din actiunile Bursei de Valori (BVB) si un pachet de titluri SIF Moldova (SIF2), in valoare de 2 milioane lei si, respectiv, de 741.000 de lei. Tranzactia speciala cu titlurile Bursei a fost efectuata la 40 lei, pret in crestere cu 0,25%, iar deal-ul cu actiuni SIF Moldova a fost incheiat la 1,235 lei, cu 1,04% sub referinta.

Pe piata principala, actiunile BVB au urcat cu 2,43%, la 40,87 lei, iar titlurile SIF Moldova au incheiat in crestere cu 0,16%, la 1,25 lei. Tranzactiile cu actiunile Bursei din piata principala au cumulat 1,8 milioane lei, iar titlurile SIF Moldova au inregistrat un rulaj de 1,4 milioane lei.

Lichiditatea de pe piata Rasdaq a fost de doar 532.000 de lei, cu o treime peste rulajul de marti, de 402.000 de lei.

Titlurile Remarul 16 Februarie (REFE) s-au clasat pe prima pozitie in topul lichiditatii, cu operatiuni de 146.000 de lei. Aceste actiuni au crescut cu 4,11%, la 25,1 lei.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,6%, dupa ce unele date despre economia SUA au fost sub estimari. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu cel mult 1,7%, in timp ce bursele din Croatia si Polonia avansau cu maximum 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri