Companiile din Europa ar putea sa nu mai fie nevoite sa se listeze pe mai multe burse europene pentru a strange fonduri de la investitori, dupa implementarea Target 2 Securities (T2S), platforma europeana pentru decontarea operatiunilor cu instrumente financiare.
Fondul Proprietatea (FP) este un exemplu de companie listata deja pe Bursa de la Bucuresti, care analizeaza in prezent posibilitatea unei noi listari pe o bursa europeana, pentru a putea sa atraga mai multi investitori.

„Depozitarii sunt precum caile ferate, fiecare tara are asa ceva, dar acum trebuie sa ne interconectam. Vrem sa avem un singur sistem pentru pietele de capital, statele din Europa urmand sa devina din acest punct de vedere foarte similare cu SUA. T2S va insemna costuri mai reduse pentru decontarea tranzactiilor si, implicit, eliminarea in buna parte a nevoii de a realiza o listare dubla pe doua burse din Europa”, a declarat Jean–Michel Godeffroy (foto), presedintele programului TARGET2 Securities si reprezentant al Bancii Centrale Europene.

Godeffroy a explicat ca dupa implementarea T2S, estimata ca va avea loc in 2014, granitele privind decontarea vor disparea, schimburile transfrontaliere din prezent urmand sa aiba un caracter mai degraba local.

Cea mai importanta urmare va fi scaderea semnificativa a costurilor pentru decontarea tranzactiilor transfrontaliere. Godeffroy a continuat comparatia cu SUA si in acest caz, spunand nivelul comisioanelor pentru decontari va urma sa fie similar celui din statele americane.

„In prezent, costurile pentru decontare din Europa sunt imense. Vorbim de 40 – 60 eurocenti/tranzactie. In SUA costul este de 10 US centi. Dupa trecerea la T2S aceste sume vor scadea cu 90%. Daca toti depozitarii din Europa adera la T2S, decontarea va costa 11 eurocenti. Daca Marea Britanie nu intra in program, costul va fi de 15 eurocenti – acesta fiind cel mai probabil nivel in viitor”, spune Godeffroy.

Nivelul de 15 eurocenti mentionat de oficialul T2S va fi cel perceput depozitarilor centrali din tarile participante. La randul lor, depozitarii isi vor adauga propriul comision, estimat de catre Godeffroy la „cativa eurocenti”.

Depozitarul Central (DC) din Romania este institutia care se ocupa de decontarea tranzactiilor pe Bursa si tine registrul actionarilor companiilor listate. In prezent DC practica comisioane procentuale, si nu fixe, precum cele mentionate de reprezentantul T2S.

„Daca am trece la comisioane fixe ar exista cazuri in care valoarea tranzactiei ar fi mai mica decat comisionul propriu-zis. Stim ca depozitarii din Europa practica in general comisioane fixe, vrem sa ajungem acolo, dar trebuie mai intai sa discutam cu participantii pietei pentru a vedea cand este oportun sa facem aceasta schimbare”, a declarat Adriana Tanasoiu, directorul Depozitarului Central.

Tanasoiu a mentionat ca Depozitarul va intra in primul val de aderare la platforma pan-europeană de decontare T2S, programat pentru septembrie 2014.

Sursa imagine:
BCE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri