Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere cu 1,4%, in linie cu marile burse europene, din cauza temerilor privind situatia economica globala, dupa datele sub asteptari publicate in SUA privind industria prelucratoare si ingrijorari referitoare la extinderea crizei datoriilor in zona euro, scrie Mediafax.
Majoritatea actiunilor au debutat la preturi in scadere, iar ulterior si-au accentuat declinul, investitorii reactionand la miscarile similare consemnate de marile piete europene.

"Ingrijorarile investitorilor sunt legate in principal de contextul extern si nu de economia noastra. Jucatorii gandesc la nivel global, iar atentia este indreptata spre votul din Senatul american privind acordul pentru ridicarea plafonului datoriei de stat. Desi pietele se asteapta la un vot favorabil, sunt temeri privind retrogradarea ratingului de catre agentiile de evaluare financiara. Pana nu se linistesc pietele externe, nu vom vedea nici la noi volume in crestere", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

El a spus ca este greu sa estimeze ce se va intampla in urmatoarea perioada la BVB, iar jucatorii ar trebui sa fie vigilenti si atenti zilnic la stirile externe, fara sa-si faca planuri pe termen lung.

"Sectorul financiar-bancar este cel mai afectat de contextul extern, iar celelalte sectoare vor fi influentate indirect, jucatorii dorind sa vanda cu speranta ca vor putea cumpara mai ieftin peste ceva timp", a spus Murgoci.

Sentimentul negativ de pe piete a fost alimentat si de cresterea contractelor credit default swap pe datoriile Spaniei si Italiei, din cauza temerilor ca al doilea pachet de salvare a Greciei nu va fi suficient pentru a opri extinderea crizei datoriilor de stat catre economiile mai mari din regiune.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare la BVB au continuat sa plaseze ordine pentru volume reduse pentru cele mai multe titluri. Doar actiunile emise de patru companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB au inregistrat rulaje de peste un milion de lei.

Lichiditatea de pe segmentul de actiuni, de 19,4 milioane lei (4,6 milioane euro), este cu 43% sub cea de la finalul sesiunii precedente, de 34,2 milioane lei (8 milioane euro).

Ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, s-au incheiat la preturi in coborare medie de 1,59%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,4% sub referinta.

In acelasi timp, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 1,76%. Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, afisa o corectie de 1,69%.

Cele mai lichide au ramas actiunile FP, cu un rulaj de 9,83 milioane lei. Ultimul transfer din piata s-a incheiat la un pret de 0,511 lei, cu 0,78% sub referinta.

Bursele europene au atins marti minimul ultimelor zece luni, din cauza temerilor privind situatia economica globala, iar la ora inchiderii pietei locale erau in scadere cu pana la 1,1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri