PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia din punct de vedere al activelor, își va începe activitatea în România de la începutul anului viitor. Mamutul de pe scena bancară poloneză își face intrarea pe piața românească împins de rata de profitabilitate record pe care o înregistrează băncile din România.

În România, PKO va lucra doar cu clienți corporate (IMM-uri și mari compani). De asemenea, banca va facilita operațiunile financiare ale companiilor poloneze și a ale altor clienți internaționale care vor să își înceapă activitatea, sau care au deja activitate în țara noastră.

PKO Bank Polski a confirmat, pentru wall-street.ro, că își va începe activitatea operațională a sucursalei sale din România la începutul anului 2024. Banca a fost atrasă de piața românească fiindcă instituțiile financiare de la noi din țară au cel mai înalt nivel de rentabilitate a capitalurilor (ROE) din Uniunea Europeană. În comparație cu băncile poloneze, jucătorii bancari de la noi au un nivel dublu al ROE.

„Sectorul bancar românesc este deținut în proporție de aproape 70% de grupuri bancare europene cu capital străin. Profitabilitatea de pe piața bancară românească este, de asemenea, ridicată, după cum o demonstrează ROE. România se află de mulți ani în topul țărilor din Uniunea Europeană din acest punt de vedere”, au declarat reprezentanții PKO Bank Polski.

Rentabilitatea capitalurilor băncilor (ROE) din România a urcat în 2023 la nivelul de 21,3%, unul dublu față de cel al Poloniei, cu un ROE de 9%, conform Autorității Bancare Europene. Indicatorul ROE este în general folosit pentru a măsura profitabilitatea unei companii și eficiența capitalului investit în vederea generării unor profituri viitoare.

PKO Bank Polski nu va lucra cu persoanele fizice. Banca vrea să ajute companiile poloneze care vor să își facă intrarea în România

Companiile poloneze au o prezență importantă în România, având peste 1.200 de firme prezente pe piață. Reprezentanții PKO Bank Polski au declarat că își doresc să funcționeze ca un liant între piața românească și companiile poloneze care își doresc să intre în România.

”Ne uităm la piața românească de ceva timp. Economia României este în creștere rapidă. Multe companii poloneze investesc deja pe piața românească, iar pentru unele dintre ele România a devenit o a doua piață de origine. Sucursala din România se va concentra pe servicii bancare destinate companiilor. În prezent, banca nu are planuri de a intra în sectorul bancar de retail de pe piața românească. Obiectivul nostru principal este acela de a fi prima alegere pentru firmele poloneze de top, dar și pentru IMM-uri. Dintre primele 10 bănci din România în funcție de nivelul de active, opt nu sunt deloc prezente pe piața poloneză. Acest lucru este o oportunitate ca PKO Bank să fie o punte între economiile ambelor țări”, au declarat reprezentanții PKO Bank.

Majoritatea companiilor de fashion prezente pe piața românească sunt poloneze, câteva exemple în acest sens fiind Pepco, CCC, Sinsay și Answear. În acest context, au început să apară pe piața românească mai mulți jucători polonezi care intermediază plățile sau serviciile financiare.

PKO Bank este de 3 ori mai mare decât Banca Transilvania din punctul de vedere al activelor

PKO Bank Polski, bancă cu acționariat majoritar de stat, avea la sfârşitul anului 2022 active de 431 mld. zloţi polonezi (circa 460 mld. lei). Comparând cu cea mai mare bancă din România ca nivel de active, Banca Transilvania termina anul 2022 cu un nivel de 133,9 miliarde lei, de peste 3 ori mai puțin față de polonezi.

PKO Bank Polski a înregistrat cererea de a intra pe piața din România la finalul lui 2021, conform Registrului Instituțiilor de Credit publicat de BNR. Reprezentanții băncii poloneze au spus că cerințele de reglementare bancară din Polonia diferă cu cele impuse de BNR.

„Chiar dacă România și Polonia sunt state membre ale UE și urmează directivele generale ale Uniunii, unele dintre cerințele autorității de reglementare bancară din România diferă de cele aplicabile în Polonia. Ne ajustăm structura organizatorică și reglementările interne pentru a ne conforma cerințelor locale de reglementare”, susține PKO Bank.

Principalele instituții financiare poloneze din țara noastră au fost Idea Bank și Alior Bank, cumpărate ulterior de jucători bancari români.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri