Băncile din România au înregistrat în 2023 cele mai mari profituri din ultimii zece an, niște cifre bazate în general pe creșterea dobânzilor. Profitabilitatea actorilor de pe piața bancară românească s-a făcut auzită și peste granițe, astfel că una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală își va face apariția în România începând de anul viitor. Concurența instituțiilor financiare este o veste bună pentru consumatorii români, iar Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, spune că Banca Națională ia bine „la puricat” o bancă înainte să ofere undă verde să activeze în țara noastră.

Piața bancară din România numără, la momentul de față, 32 de instituții financiare care dețin în total active de peste 700 de miliarde de lei. Anul acesta a fost unul dinamic pentru piața bancară, fiind marcat de două fuziuni bancare importante, dar și de anunțul apariției pe piața românească a celei mai mari bănci comerciale din Polonia, care deține active de 431 mld. zloţi polonezi (circa 460 miliarde lei), aproximativ 70% din sistemul bancar românesc.

Dacă tragem linie după cele mai importante anunțuri, numărul total de bănci pe care îl va avea România după finalizarea tranzacțiilor va fi de 31 de instituții financiare. Este un număr prea mare sau prea mic pentru România? Cristian Popa spune că întotdeauna un mediu concurențial va fi în beneficiul consumatorului. În ceea ce privește procesul prin care o instituție de credit poate să activeze în piața din România, reprezentantul BNR a explicat că există un proces lung și elaborat până când o bancă să își poată deschide sediu în țara noastră.

Concurența funcționează în beneficiul consumatorului. Este un proces laborios pentru ca o instituție de credit să își înceapă activitatea în România. Vorbim totuși de instituții la care milioane de români își țin economiile de-o viață, nu poate să fie un proces scurt.

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR

Conform reprezentantului BNR, incidente precum colapsul Silicon Valley Bank nu sunt posibile în România fiindcă piața bancară românescă este bine reglementată: „Eu cred că a ajutat faptul că BNR este un reglementator ferm și foarte atent în ceea ce privește supravegherea sectorului bancar”, explică Cristian Popa.

Băncile din România o duc mai bine ca niciodată

PKO Bank, banca poloneză care va opera de anul viitor în sucursala din Piața Victoriei, a anunțat pentru wall-street.ronu va mușca din felia de retail a celorlalte bănci comerciale. Mamutul bancar polonez se va ocupa în special de conectarea companiilor poloneze cu piața din România. Banca poloneză și-a motivat apariția pe piața românească pe baza ratei de profitabilitate record pe care o înregistrează băncile din România.

Băncile din România au înregistrat cele mai mari profituri din ultimii zece an, potrivit ediției 2023 a McKinsey Global Banking Annual Review. În întreaga lume, inclusiv în România, ultimele 18 luni au reprezentat cea mai bună perioadă pentru profiturile sectorului bancar, din 2007 până în prezent, datorită creșterii semnificative a dobânzilor de la minime istorice.

În România, profiturile băncilor au ajuns la un total de aproximativ două miliarde de euro în 2022, în creștere cu 23% față de 2021, potrivit ediției 2023 a raportului. Mai mult, rata de randament al capitalului propriu (ROE – return on equity) s-a ridicat la 16% în 2022, ajungând până la 21% în prima jumătate a lui 2023, semnificativ mai mare comparativ cu nivelul mediu european de 8% și de cel global de 13%.

Cum arată „regininele profitabilității”: primele șapte bănci din România dețin o cotă de piață de aproximativ 80%

Sectorul s-a împărțit în ultimii ani între bănci câștigătoare și bănci cu rezultate sub așteptări. Primii șapte jucători bancari din România însumează aproximativ 80% din totalul activelor bancare și sunt responsabili de 92% din profitabilitatea sistemului bancar, format din 32 de bănci.

Primele 10 bănci din țară au, în total, o cotă de piață de 87,68%. Pentru mai mulți ani consecutivi, primele trei bănci din România ca nivel de active și-au păstrat poziția. Noile mutări de pe piața bancară românească vor face ca un nou jucător pe să urce pe podiumul unde actorii tradiționali erau Banca Transilvania, BCR și BRD.

Poziție Banca Active 2022 (milioane de lei) Cotă de piață 2022 (%)
1. Banca Transilvania 133.968 19,11
2. BCR 97.756 13,95
3. BRD 71.523 10,20
4. ING Bank 63.073 9
5. Raiffeisen Bank 62.012 8,85
6. CEC Bank 61.884 8,83
7. UniCredit Bank 60.444 8,62
8. Exim Banca Românească 22.961 3,27
9. Alpha Bank 21.130 3,01
10. OTP Bank 19.887 2,84

*Situația în funcție de cele mai recente date publicate de BNR, aferente finalului de an 2022

Locul trei în clasamentul bancar românesc ar putea fi cedat de francezii care controlează BRD, către italienii care dețin grupul UniCredit Bank. Fuziunea dintre Alpha Bank Romania și UniCredit România poate duce la crearea celei de-a treia bănci din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale.

Italienii au făcut progrese importante în peisajul bancar românesc. În urma achiziției First Bank de către Intesa Sanpaolo, banca italiană va urca pe locul 10 în clasamentul băncilor din România.

Clasamentul primelor bănci din România s-ar putea schimba și mai mult după achiziția OTP Bank România, aflată în momentul de față pe poziția a zecea, având o cotă de piață de 2,84%. Băncile Unicredit, Raiffeisen Bank International, Erste și Banca Transilvania sunt interesate de achiziția OTP Bank România, după ce acționarii maghiari au anunțat că vor să vândă afacerea din România, a anunțat anterior Bloomberg.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri