Bursa a inchis sedinta in scadere cu 1,3%, dupa o sesiune in care a rezistat pe crestere pana in ultima ora, in ciuda corectiilor de pe pietele europene, insa sapte deal-uri cu aproape 1,8% din actiunile FP au dus lichiditatea la nivelul maxim din ultimele cinci luni si jumatate, scrie Mediafax.
Piata a intrat pe crestere, cu aproximativ 1%, inca din primele minute, trend sustinut de evolutia usor ascendenta de miercuri a burselor din SUA, care s-au oprit din declin dupa sapte sedinte consecutive de scadere. Concomitent, si pietele vest-europene au deschis in urcare.

Totusi, spre mijlocul sedintei de la Bucuresti cresterile s-au temperat usor pe piata locala, in conditiile in care bursele vest-europene au revenit pe scadere, influentand negativ si pietele din Europa Centrala si de Est. Dupa ora 15:30, piata locala a trecut in teritoriu negativ, odata cu amplificarea declinului burselor externe.

Investitorii au fost mai activi la tranzactionare, in special pe actiunile Fondului Proprietatea chiar de la deschidere, iar totul a culminat cu sapte deal-uri de 122 milioane lei (28,9 milioane euro), realizate intre orele 13:26 - 13:30, cu pachete reprezentand cumulat aproape 1,8% din titlurile FP. Tranzactiile speciale au fost realizate la acelasi pret, de 0,501 lei, cu 0,2% peste inchiderea de miercuri.

"Este evident ca nu sunt conturi romanesti, pentru ca sunt sume mari. Probabil ca sunt unii investitori straini care s-au decis sa mute actiunile uitandu-se la problemele care sunt pe bursele externe", a declarat penru Mediafax directorul de tranzactionare al Carpatica Invest, Adrian Ciudin.

Alti brokeri cred ca o mare parte din actiunile cedate prin deal-uri au reprezentat de fapt transferul titlurilor care au fost cumparate de unii investitori prin warranturi cu activ pe actiunile FP si listate pe o bursa externa.

"Probabil ca s-au inchis unele warranturi si acum cel care a emis warranturile a transferat actiunile FP care se cuveneau cumparatorului in portofoliu acestuia", a afirmat un broker.

Investitorii nu au reactionat la deal-uri, pretul in piata principala continuand sa se mentina la un nivel apropiat de cel la care s-au realizat tranzactiile negociate pana in jurul orei 15:30. La finalul sedintei, titlurile FP erau cotate la 0,496 lei, pret in scadere cu 0,8%, iar operatiunile insumau 25,7 milioane lei (6,1 milioane euro). Un pret mai redus decat cea de joi a fost inregistrata la 31 mai, cand titlurile erau cotate la 0,486 lei/unitate.

Transferurile cu titlurile Fondului, in valoare cumulata de 147,7 milioane lei (35 milioane euro), au asigurat 94% din lichiditatea pietei actiunilor, de 157,5 milioane lei (37,2 milioane euro). Rulajul de joi este de ori peste valoarea de miercuri, de 22,1 milioane lei (5,2 milioane euro), si, totodata, reprezinta nivelul maxim de dupa 23 februarie.

La acea data bursa a consemnat o lichiditate de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), fiind dominata de deal-uri prin care BERD a vandut participatia de aproape 5% din actiunile BRD.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, a incheiat ziua in scadere cu 1,43%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,05% sub nivelul de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,66%.
"Cred ca stirile legate de negocierile dintre SIF-uri si Erste pentru actiunile de la BCR sunt cel mult o informatie care sa-i determine pe investitori sa nu vanda SIF-uri ci sa astepte sa afle ceva mai multe detalii", a afirmat Ciudin.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat in scadere cu 1,17%.

Ciudin crede ca majoritatea investitorilor continua sa adopte pozitii de asteptare ca urmare a situatiei incerte de pe plan extern. Bursele internationale nu reusesc sa revina pe crestere intrucat impactul rezultatelor financiare anuntate de companii este estimpat de temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor suverane.

"Romanii tin de actiuni acum, iar sa vinzi doar pentru ca scade Dow Jones mi se pare putin cam aiurea. Nimeni nu se decide sa vanda sau sa cumpere, pentru ca si pe extern zici ca s-a solutionat o problema si te trezesti a doua zi ca apare alta. Au ridicat americanii gradul de indatorare si apoi au aparut alte probleme, s-a gasit o solutie pentru Grecia si imediat au inceput discutii despre Italia. Ce sa faci in astfel de momente? Cel mai bine stai pe margine si astepti sa se limpezeasca apele sau macar sa vezi in ce directie merg lucrurile", a mai spus el.

Exceptand titlurile FP, inca 16 actiuni din cele 78 listate pe principalele patru categorii ale BVB mai consemnau rulaje de peste 100.000 de lei.
La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,1%, linia fiind urmata si de bursele din Europa Centrala si de Est, care coborau cu cel mult 1,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri