Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital A.I.P.C., constata , inca o data, lipsa de fermitate in luarea deciziilor practicata de catre organismul de autorizare si monitorizare a pietei de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis in data de 3 noiembrie 2011 Decizia nr. 1149/03.11.2011 prin care se admite contestatia formulata de catre un actionar al Bursei de Valori Bucuresti impotriva Deciziilor C.N.V.M. nr. 428 si 429 din 10.05.2011 acceptandu-se
revocarea acestor acte individuale.

Prin Decizia C.N.V.M. nr.428/10.05.2011 a fost validat domnul Konieczny Grzegorz Maciej in functia de administrator al operatorului de piata S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A. Prin Decizia C.N.V.M. nr. 429/10.05.2011 s a autorizat modificarea autorizatiei de functionare a operatorului de piata S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A. ca urmare a modificarii componentei Consiliului de Administratie, prin numirea lui Konieczny
Grzegorz Maciej in calitate de administrator al societatii, in conformitate cu Hotararea nr. 4 a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din data de 29.04.2011.

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital solicita, in regim de urgenta, comisarilor C.N.V.M. explicarea Deciziei nr. 1149/03.11.2011, prin publicarea in buletinul C.N.V.M. a notei de fundamentare a acestei solutii adoptate.

„A.I.P.C. nu intelege care sunt motivele legale care au stat la baza acceptarii contestatiei unui singur actionar al B.V.B. Mentionam ca domnul Konieczny Grzegorz Maciej a primit voturile a 75% din actionarii emitentului S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A. Reamintim ca in luna mai a acestui an C.N.V.M. nu a considerat pozitia de administrator al Bursei de Valori Bucuresti a domnului Konieczny Grzegorz Maciej ca fiind incompatibila cu cea de angajat al Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea”, se arata in comunicatul asociatiei.

Mai mult, A.I.P.C. doreste sa inteleaga de ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare practica si impune participantilor pietei de capital din Romania o politica discutabila care duce la destabilizarea acestora din urma, politica bazata pe decizii ce par a fi luate in mod arbitrar.

„Consideram ca incompatibilitatea trebuie dovedita si inlaturata in momentul depunerii candidaturii si nu in momentul autorizarii persoanei de catre Comisie, moment in care organul suprem de conducere a unei societati comerciale, Adunarea Generala a Actionarilor, a exprimat, deja, opinia sa cu privire la acea candidatura. Credem cu tarie ca C.N.V.M. ar trebui sa adopte si sa promoveze un regulament in care sa se mentioneze clar, fara echivoc, care sunt conditiile pentru ca o persoana sa depuna candidatura la un operator de piata si care sunt cazurile de incompatibilitate”, sustin investitorii.

De asemenea, A.I.P.C. solicita Bursei de Valori Bucuresti luarea unei pozitii ferme care sa tina cont de voturile celor 75% din actionariatul sau. Emitentul B.V.B. are nevoie de oameni de valoare in forurile sale de conducere.

La presiunea Fondului Monetar International, Romania are o ultima sansa de a implementa practicile guvernantei corporative prin listarea la Bursa de Valori Bucuresti a pachetelor companiilor detinute de stat.

„Cum vor privi investitorii straini seriosi aceasta interventie abuziva si greu de explicat a organismului de reglementare si monitorizare a pietei de capital din Romania? Administratorul Fondului Proprietatea se bucura de un excelent renume international, o astfel de decizie va fi interpretata imediat ca abuziva si arbitrara in presa de profil internationala, cu efecte negative asupra mediului de afaceri rominesc si asupra incercarilor disperate de dezvoltare a pietei de capital din tara noastra”, sustin investitorii.'

Reprezentantul Fondului Proprietatea in Consiliul de Administratie al BVB, Grzegorz Konieczny, trebuie sa aleaga in termen de 30 de zile intre functia de administrator al Bursei si cea de manager de fond, dupa ce CNVM a stabilit ca nu poate ocupa concomitent cele doua pozitii.

"Consiliul de Administratie al BVB va fi instiintat de incompatibilitatea in care se afla Grzegorz Konieczny, intrucat este este concomitent administrator la Fondul Proprietatea si la Bursa. Astfel, el trebuie sa decida in 30 de zile la care functie renunta", au declarat surse din Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit Mediafax.

„Nici nu mai stim ce scuza este mai normala: scuza ca un actionar este nemultumit contra a 75% din voturile valabil exprimate in Adunarea Generala a Actionarilor a unui emitent sau scuza ca milioane de actionari inexistenti doresc prag de limitare a detinerii unor actiuni in contradictoriu cu necesitatile impuse de realitatile unei piete de capital in secolul XXI. Incompatibilitatea pare a fi aceea ca probabil e singura persoana care are interes ca Bursa sa functioneze”, se mai arata in comunicatul remis de AIPC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri