Bursa de la Bucuresti a scazut 0,2%, influentata de bursele externe, in timp ce actiunile celor cinci SIF-uri au avansat cu pana la 6,3% si, totodata, au asigurat aproape doua treimi din lichiditate.
In sedinta precedenta, titlurile SIF-urilor au inregistrat cresteri cuprinse intre 6,91% si 10%. Investitorii au ridicat preturile dupa ce marti senatorul PDL Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii proiectului legislativ de majorare a pragului de detinere, de la 1% la 5%, a declarat ca initiativa va fi discutata la 22 noiembrie in plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala. Proiectul legislativ a fost introdus miercuri pe ordinea de zi a sedintelor de luni si marti al plenului, informeaza Mediafax.

La finalul sesiunii de miercuri, titlurile SIF-urilor consemnau cresteri cuprinse intre 3,02% si 6,29%.

"Pragul la SIF-uri este o poveste care a fost spusa de multe ori. Ramane de vazut daca de aceasta data, spre deosebire de trecut, se va intampla cu adevarat. Pana atunci, cresterea preturilor lor reprezinta un pariu pe deznodamantul povestii. Cresterea sau eliminarea pragului poate reprezenta o sansa ca actionarii sa controleze mai bine valoarea activelor SIF-urilor, ceea ce ar justifica, eventual, o reducere a discount-ului de tranzactionare. Cred, insa, ca trebuie prudenta in acest sens. Capturarea valorii de catre actionari nu este imediata, va fi dificila si nu este garantata", a declarat Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank.

El crede ca majoritatea tranzactiilor cu actiuni SIF au fost realizate de micii investitori si ii indeamna la prudenta si la realizarea unei evaluari realiste a posibilului impact al modificarii pragului.

Operatiunile cu titlurile SIF-urilor au insumat 29,1 milioane lei (6,6 milioane euro) si au acoperit 60% din rulajul pietei actiunilor, de 48,6 milioane lei (11,1 milioane euro).

"Piata locala este in aceste momente facuta de speculatori, iar acest lucru se vede atat in evolutiile actiunilor, cat si in volumele tranzactionate. In cazul SIF-urilor scanteia a fost data inca de acum cateva zile si deodata aceste titluri au devenit vedetele bursei facand volume record fata de media ultimei perioade, iar preturile acestora au facut un rally pe care nimeni nu cred ca il astepta acum cateva saptamani. Pe de alta parte, celelalte titluri evolueaza haotic, fiind probabil influentate de ceea ce se intampla pe plan extern decat de stirile interne", a afirmat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Titlurile SIF-urilor au amplificat ascensiunea indicelui BET-FI la 3,2%. Cresterea indicelui a fost incetinita de actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat cu doar 0,45%.

Totodata, actiunile SIF-urilor au influentat si indicele extins al Bursei, BET-XT, care a crescut cu 0,98%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Spre deosebire de titlurile SIF-urilor, majoritatea actiunilor au consemnat variatii reduse, investitorii continuand sa fie impasibili la datele anuntate marti cu privire la cresterea economica a Romaniei.

"Evolutiile macroeconomice locale pot avea reverberatii mai degraba pe titluri de stat si cursul de schimb, mai putin pe actiuni. Principalul factor determinant pe bursa este conjunctura internationala si va ramane asa in continuare. Cat priveste rezultatele companiilor, bursa actioneaza pe baza asteptarilor de viitor, nu pe baza datelor istorice, din trecut", a afirmat Florin Ilie.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat in scadere insesizabila, de 0,08%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,44% sub nivelul de la inchiderea sedintei de marti.

Rulajul pietei actiunilor, de 48,6 milioane lei (11,1 milioane euro), a fost cu putin sub valoarea transferurilor din sedinta precedenta, de 50 milioane lei (11,5 milioane euro).

"Se pare ca situatia din ultima perioada a modificat caracterul investitorilor, facandu-i mai mult speculatori decat investitori de portofoliu", a spus brokerul de la Intercapital Invest.

Unii investitori au fost activi si pe piata obligatiunilor si cea a derivatelor, unde au realizat transferuri de 5,2 milioane lei (1,2 milioane euro) si, respectiv, de 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro).

Astfel, lichiditatea totala a Bursei a fost de 59,3 milioane lei (13,6 milioane euro). Suma este cu 8% peste rulajul total de marti, de 55,9 milioane lei (12,8 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au insumat doar 216.000 de lei, valoare cu 42% sub lichiditatea sedintei anterioare, de 373.000 de lei.
Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 103.000 de lei. La finalul sedintei, aceste actiuni erau cotate la 0,1065 lei, pret cu 1,21% sub inchiderea de marti.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele de la Londra si Frankfurt erau in scadere cu pana la 0,7%, in timp ce bursa de la Paris avansa cu 0,2%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est consemnau scaderi de pana la 0,4%, iar pietele din Ungaria si Polonia avansau cu 0,3% si, respectiv, cu 0,7%.

Scaderile pietelor mature sunt cauzate in continuare de temerile investitorilor cu privire la extinderea crizei din zona euro catre tarile "de baza" din blocul monetar, precum Franta, debitor cu rating triplu A care se confrunta cu cresterea dobanzilor obligatiunilor de stat.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri