Directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu, observa ca amploarea si ritmul schimbarilor pe toate planurile sunt fara precedent, sunt mai mult decat niste schimbari ciclice. “In opinia mea, schimbarile inregistrate si mai ales cele care vor veni ne vor conduce spre o noua economie”.
Tanasoiu este de parere ca trebuie sa fructificam oportunitatile care exista in acest moment si, in aceste vremuri dificile pentru intreaga Uniunea Europeana, nu trebuie pierduta din vedere perspectiva.

“Luand in considerare experienta invatata in cursul crizei, s-a ajuns la concluzia ca noua arhitectura a sistemului financiar se poate reforma doar pe baza unor reforme majore, cu implicarea tuturor factorilor de decizie. Astfel, rezultatul dinamicii fenomenului de globalizare nu poate fi decat o noua ordine economica, in care trebuie ajustat rolul fiecarui tip de institutie financiara, accentul fiind pus pe minimizarea riscului, cu cerinte de prudentialitate clare”, a mai spus directorul Depozitarului.

Cu toate ca depozitarii centrali au functionat bine pe timpul crizei, fara a inregistra vulnerabilitati in ceea ce priveste masurile de management a riscului, dinamica acestor schimbari se reflecta inclusiv in legislatia aplicabila acestor infrastructuri ale pietei financiare.

Analiza surselor de ineficienta a fost demarata la inceputul anilor 2000, cu primele rapoarte Giovannini si a fost sustinuta de initiative voluntare ale industriei financiare, cum ar fi Codul European de Conduita pentru compensare si decontare.

“Acest lucru a dus la o mai buna intelegere a multitudinilor de probleme care contribuie la aparitia, frecventa si severitatea crizelor financiare, precum si a faptului ca implicarea celor care au prerogative in constructia unei piete europene este decisiva. Procesul va fi gradual, dar finalitatea va fi o piata integrata, in care competitia va fi mult mai intensa, dar si cu oportunitati nelimitate, pentru ca va fi o competitie la nivel european, in conditii echitabile pentru institutii de acelasi tip”.

Tanasoiu mai spune ca ar fi util sa analizam oportunitatile pe care le avem in acest demers european de integrare, sa identificam argumente solide in pozitionarea si promovarea noastra drept centru financiar regional si sa formulam impreuna directii comune de actiune.

“Einstein spunea ca dupa ca ai invatat regulile jocului, tot ce trebuie sa faci este sa joci mai bine decat oricine altcineva. Putem spune ca prin dezvoltarea, sau dupa caz, revizuirea reglementarilor europene aplicabile fiecarui tip de institutie financiara, cu totii vom invata noile reguli ale jocului. Depinde numai de noi sa dezvoltam o strategie nationala, care sa ne permita sa jucam mai bine decat competitorii nostri regionali. Sunt convinsa ca impreuna putem reusi”, a conchis Adriana Tanasoiu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri