Deputatii nu au discutat nici marti pe tema initiativei legislative de crestere a pragului maxim de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5%, dupa doi ani in care promotorii proiectului au asteptat dezbaterile din plenul Camerei.
"(Propunerea, n.r.) urmeaza la dezbateri alta data. Nu stim cand se va pune aceasta chestiune pe ordinea de zi. Saptamana viitoare este 1 Decembrie, apoi urmeaza bugetul ... Vom vedea cand se va discuta aceasta problema", a declarat pentru Mediafax deputatul PSD Viorel Stefan, membru in Comisia buget, finante si banci din Camera Deputatilor.

Proiectul de crestere a pragului de detinere figura pe ordinea de zi a sedintelor de plen ale Camerei Deputatilor, insa luni nu au fost dezbateri, iar marti au fost doar voturi finale pe alte initiative. In jurul orei 14.20, indicele BET-FI scadea cu 3,6 procente.

Initial, proiectul viza eliminarea pragului de detinere, insa in cadrul comisiilor de specialitate din Senat initiativa a fost modificata prin cresterea limitei de la 1% la 5% din actiuni. Motivul a fost ca un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostila a SIF-urilor si chiar desfiintarea lor.

Proiectul a fost aprobat in forma modificata de Senat in noiembrie 2009 si transmis spre avizare la Camera Deputatilor, institutia decizionala in acest caz.

Timp de doi ani initiativa nu a mai fost discutata de deputati, iar la inceputul lunii noiembrie a acestui an a primit aviz favorabil in Comisia de buget, finante si banci, iar apoi a fost introdusa pe ordinea de zi a sedintelor de plen de luni si marti.

Legislatia pietei de capital prevede in prezent ca un investitor sau un grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare. In cazul depasirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate sa vanda detinerile care depasesc 1% in termen de trei luni.

Totusi, aceste prevederi nu au fost respectate de unii investitori, care au ajuns sa detina concertat pachete importante de actiuni la SIF-uri, iar aceasta a dus la diverse procese intre conducerile societatilor de investitii si investitorii respectivi.

Introducerea unui prag de detinere la SIF-uri a fost aprobata in 1997 chiar de actionarii societatilor de investitii financiare, cand a fost fixata o limita de 0,1% din capitalul social. Pragul privind participatia maxima a fost majorat in 2006 la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementeaza plafonul de detinere.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri