Bursa de la Bucuresti a crescut si miercuri, cu 1,45%, pentru a doua sedinta consecutiv, in linie cu bursele europene, si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni, informeaza Mediafax.
Un nivel mai ridicat al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost inregistrat la 5 august, chiar inainte de scaderile inregistrate de piete in urma retrogradarii ratingului SUA de catre agentia de evaluare Standard&Poor's.

Cresterile au continuat sa fie insotite de volume ridicate de actiuni tranzactionate, astfel ca lichiditatea, de 66,8 milioane lei (15,4 milioane euro), a depasit cu 21% rulajul sedintei precedente, de 55 milioane lei (12,7 milioane euro).

"Cred ca principalul factor pentru cresteri, atat pentru pietele internationale, cat si pentru bursa locala, este excesul de lichiditate monetara generat de actiunea bancilor centrale importante. Baza de investitori locali este in continuare redusa in Romania. In aceste conditii, este probabil ca volumele semnificative de tranzactionare sa fie asigurate de investitori straini. Dar o confirmare nu poate veni decat din raportarile lunare ale pietei", a declarat pentru Mediafax Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank.

La finalul sedintei de miercuri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,79%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,82% peste inchiderea de marti.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 2,48%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 1,44%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa creasca, pentru a 14-a sedinta consecutiv, si au atins un nou maxim al ultimelor sase luni. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,513 lei, pret in crestere cu 0,69%.

Operatiunile au insumat 26,3 milioane lei, suma din care 5,1 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Titlurile FP au asigurat, astfel, 39% din lichiditatea pietei actiunilor.

Investitorii nu au reactionat in prima jumatate de ora la rezultatele financiare preliminate anuntate miercuri dimineata de Banca Transilvania (TLV), astfel ca pretul acestor titluri a stagnat. Dupa ora 10:30, unele ordine de vanzare, desi pentru volume reduse de actiuni, au dus pretul acestor titluri cu peste 1% sub inchiderea de marti.

La finalul sedintei, actiunile erau in scadere cu 1,76%, la 1,002 lei, pe un rulaj de 643.000 de lei.

Banca Transilvania a inregistrat anul trecut un profit net de 131,8 milioane lei (31 milioane euro), cu 35% peste castigul din 2010, pe fondul continuarii cresterii creditarii si veniturilor din dobanzi si scaderii cheltuielilor cu provizioanele.

"Aceasta actiune are o lichiditate mai scazuta, avand un free float real ceva mai redus. In aceste conditii, trebuie sa privim fluctuatiile pe termen scurt ale pretului cu rezerva de rigoare. Fundamental vorbind, rezultatele de astazi nu au reprezentat o surpriza. Banca are o capitalizare care poate reprezenta o limitare a cresterii viitoare si o profitabilitate a capitalurilor proprii redusa, mult sub costul capitalului, ceea ce face justificabila o evaluare sub valoarea acestor capitaluri. Banca are si puncte tari clare, precum raportul subunitar credite/depozite, structura clientelei si cifre care sugereaza un management al riscului peste media pietei", a afirmat brokerul.

Tranzactii negociate au fost realizate si cu doua pachete de actiuni reprezentand cumulat 0,19% din actiunile BRD (BRD), pentru 14,9 milioane lei (3,4 milioane euro). Titlurile au fost cedate la 11,35 lei, pret cu 1,34% peste nivelul de luni. Pe piata principala, cotatia acestor actiuni a crescut cu 1,25%, la 11,34 lei, pe un rulaj de 222.000 de lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, marile piete europene erau in crestere cu pana la 2,2%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 1,4%.

Evolutia burselor este determinata de datele peste asteptari din industria manufacturiera a Chinei, precum si a Germaniei, Marii Britanii si a zonei euro, date care au intarit increderea investitorilor. Investitorii sunt in continuare atenti la negocierile dintre Grecia si creditorii sai privati, de al caror deznodamant depinde aprobarea celui de-al doilea acord de finantare externa pentru statul elen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri