Bursa de la Bucuresti a coborat cu 3,69% si indicele general BET-C a atins cel mai redus nivel din ultimii ani si noua luni, intr-o piata in care scaderile severe inregistrate de bursele externe i-au determinat pe investitori sa plaseze ordine de vanzare la preturi din ce in ce mai mici, anunta Mediafax.
Un nivel mai redus decat cel de vineri a fost inregistrat de indicele BET-C la 4 septembrie 2009. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu 4,8% mai jos.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a atins vineri cel mai redus nivel de dupa 12 ianuarie 2012, iar titlurile SIF-urilor si ale Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI la valoarea din 10 ianurie 2012. Spre deosebire de BET-C, indicii BET si BET-FI sunt inca pe plus fata de finalul anului trecut, cu un castig de 0,9% (BET) si, respectiv, 0,3% (BET-FI).

Intrucat vineri in piata au fost prezenti putini cumparatori, investitorii care au vrut sa vanda au fost nevoiti sa duca preturile vizibil in jos pentru a gasi contraparte, desi in cele mai multe cazuri ordinele de vanzare erau pentru volume reduse de actiuni.

In aceste conditii, actiuni importante au inregistrat corectii vizibile, de 2,09% - 5,88% in cazul SIF-urilor, de 3,48% OMV Petrom. Totodata, titlurile Bancii Transilvania si BRD au coborat cu 5,26% si, respectiv, cu 6,46%.

Dintre aceste actiuni, titlurile OMV Petrom au consemnat cea mai mare lichiditate, de 4,3 milioane lei, in timp ce cu actiunile BRD si Banca Transilvania s-au facut tranzactii de 165.000 de lei si, respectiv, 417.000 de lei.

"Contextul extern din Europa a trimis in corzi pietele in aceste zile si nu vad pentru moment o relaxare a situatiei. In aceste conditii, starea tensionata se resimte din plin pe piata locala. Cu toate ca volumele tranzactionate nu sunt insemnate, as zice ca sunt totusi relevante pentru starea actuala. Lipsa unor perspective pozitive a indepartat destul de repede potentialii investitori, iar cei ramasi cauta sa speculeze sau sa isi lichidizeze pozitiile cat mai repede. O astfel de structura a investitorilor are ca efecte o piata cu volume scazute si cu deprecieri semnificative. Cei care se orienteaza pe termen mediu sunt absenti aproape cu desavarsire", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni era in scadere cu 4,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 4,12% sub sedinta precedenta.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 3,49%.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 4,15%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Majoritatea investitorilor ramasi prefera sa isi lichideze portofoliile la primul semnal negativ, netinand cont de pretul la care pot sa faca exitul. Optimismul invesitorilor se va intoarce doar in momentul in care nu vom mai auzi de criza statelor din zona euro. Pana atunci ramane un taram al inceritudinilor si destinat in mare parte celor care au un apetit pentru risc destul de ridicat", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 23,7 milioane lei (5,3 milioane euro), valoare de aproape doua ori mai mare decat rulajul sesiunii precedente, de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro). Totusi, lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 52% de transferuri cu actiunile OMV Petrom (5,6 milioane lei ) si Fondul Proprietatea (5,8 milioane lei).

Pe piata principala, actiunile companiei petroliere au consemnat un rulaj de 4,3 milioane lei, iar inca 1,3 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzactia negociata a fost efectuata la 0,34 lei, pret cu 2,33% sub nivelul de joi, iar pe piata principala cotatia a coborat cu 3,48%, la 0,336 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 1,93%, la 0,4825 lei.

Corectiile inregistrate de actiunile celor cinci SIF-uri au venit in cadrul unor rulaje care au variat intre 453.000 de lei si 2,2 milioane lei. Cea mai redusa lichiditate a fost consemnata de titlurile SIF Muntenia, iar actiunile SIF Transilvania au inregistrat cel mai mare rulaj dintre SIF-uri.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 672.000 de lei, valoare cu 60% peste rulajul de joi, de 419.000 de lei.

Titlurile companiei Prospectiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 220.000 de lei, iar pretul a scazut cu 22,57%, la 0,13 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,7%, desi au coborat in a doua parte a zilei cu pana la 3,6%. Pietele sunt influentate de datele privind cresterea somajului din zona euro la un nou maxim si de anuntarea rezultatelor unui sondaj privind sectorul manufacturier in zona euro. Scaderile au fost amplificate dupa ora 15:30 de publicarea unor informatii sub asteptari privind piata muncii din SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri