Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu respecta vointa actionarilor Fondului Proprietatea prin tergiversarea modificarii unor regulamente care sa permita Fondului listarea la Varsovia, considera managerul FP, Grzegorz Koniecnzy.
"Asteptam in continuare ca CNVM sa modifice regulamentele interne care sa permita stabilirea legaturii intre Depozitarii Centrali din Romania si Polonia. La acest moment, aceasta problema este in afara controlului Fondului si asteptam sa vedem modificarile celor doua regulamente si a regulamentul Depozitarului Central pentru ca legatura sa fie posibila. Dupa mai bine de un an fara niciun progres in aceasta directie, nu mai este o chestiune de rabdare, ci o nerespectare clara a unei decizii comerciale, care a fost aprobata cu o majoritate covarsitoare de catre actionarii Fondului", a declarat Konieczny pentru Mediafax.

Administratorul Fondului a recomandat, in iulie 2011, actionarilor listarea la bursa din Varsovia in primul trimestru al anului 2012, prin vanzarea a maxim 10% din actiuni. Franklin Templeton a avut de atunci discutii cu mai multe banci de investitii si cu autoritatile de reglementare din Romania si Polonia, dar si cu depozitarii centrali din cele doua tari pe tema listarii secundare a Fondului.

Propunerea nu a mai fost insa discutata intr-o AGA, in noiembrie 2011, iar apoi in aprilie 2012 actionarii au aprobat de principiu listarea la bursa din Polonia. In luna iunie a acestui an, actionarii au dat votul final pentru cotarea Fondului Proprietatea pe piata de la Varsovia, insa planul propus de Franklin Templeton nu mai cuprindea si vanzarea de actiuni. Aprobarea finala a fost data atunci de 99,5% din actionarii prezenti la AGA.

Managerul Fondului Proprietatea se declara surprins ca CNVM nu intelege ca listarea la Varsovia va atrage atentia investitorilor atat asupra actiunilor FP, cat si spre alte companii romanesti.

"Am prezentat argumentele noastre si am aratat care sunt beneficiile listarii secundare pentru piata din Romania, precum posibilitatea atragerii de noi investitori pentru alte companii romanesti. Listarea secundara a Fondului Proprietatea vizeaza atragerea unei cereri suplimentare pentru actiunile Fondului, dar promoveaza in egala masura si piata locala, si suntem surprinsi ca CNVM nu intelege acest lucru. Continuam eforturile noastre pentru a ne asigura ca decizia actionarilor nostri este pusa in aplicare cat mai curand", a spus Konieczny.
El considera ca listarea secundara nu este impiedicata de procesele deschise de un actionar minoritar, avocatul Ioana Sfiraiala.
Sfiraiala a contestat aproape toate deciziile AGA luate de actionarii Fondului Proprietatea din octombrie 2010, printre care numirea Franklin Templeton ca administrator al FP, dar si rascumpararea unui pachet reprezentand 8% din actiunile Fondului.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in urma cu doua saptamani, irevocabil, anularea unei hotarari AGA a Fondului Proprietatea din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, iar compania Franklin Templeton a fost numita administrator al FP. Decizia instatei a venit intr-un proces deschis de un mic actionar al Fondului, avocatul Ioana Sfiraiala.

Ulterior, Franklin Templeton a anuntat ca va continua sa administreze Fondului Proprietatea, in conformitate cu actualul Act Constitutiv, avand in vedere ca versiunea la care face referire decizia instantei nu este cea in vigoare in prezent.

Konieczny spune ca programul pentru rascumpararea de actiuni va putea incepe imediat ce litigiul declansat de Sfiraiala este finalizat si decizia actionarilor este inregistrata la Registrul Comertului si apoi publicata in Monitorul Oficial.

"Este dezamagitor sa vedem cum acest actionar actioneaza impotriva intereselor Fondului, blocand implementarea deciziei de rascumparare de actiuni, care a fost votata cu o majoritate covarsitoare de catre restul actionarilor. Cu toate acestea, speram ca acest litigiu se va incheia in curand si vom putea demara programul de rascumparari pana la finalul anului", a adaugat el.

Totodata, managerul Fondului Proprietatea a afirmat ca sunt unii investitori interesati sa cumpere participatii la companiile energetice pe care FP a anuntat in martie ca vrea sa le vanda.

"Exista parti interesate de anumite companii de pe aceasta lista, dar avand in vedere ca procesul este in derulare, nu putem comenta mai mult pe marginea acestui subiect. Speram sa existe cateva tranzactii incheiate pana la sfarsitul anului", a declarat el.

La inceputul lunii martie, Fondul Proprietatea a anuntat ca ar putea vinde actiunile detinute la Electrica, precum si la companiile din Romania controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participatii evaluate atunci la 527,6 milioane euro. Tranzactiile ar urma sa fie intermediate de Citigroup Global Markets Limited.

Franklin Templeton a preluat in septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care detine in prezent participatii la companii de stat importante precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) si Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar si la companii privatizate precum OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri