Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,86%, revenind usor dupa ce in precedentele trei sedinte a scazut cumulat cu 1,6%, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) au ridicat lichiditatea la peste 28 milioane lei, scrie Mediafax.
Desi piata a revenit pe crestere usoara, cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiuni emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Lichiditatea pietei, de 28,2 milioane lei (6,2 milioane euro), a fost cu doua treimi peste rulajul de vineri, de numai 17 milioane lei (3,8 milioane euro).

"Piata de capital din Romania pare sa fi pasit deja in perioada de vara, caracterizata de volume reduse si interes scazut. Exceptiile tin de interese punctuale, in acest registru identificand companii precum OMV Petrom si Fondul Proprietatea, care se bucura de atentia fondurilor Franklin Templeton si, respectiv, de programul de rascumparare derulat de FP. Printre actiunile care si-au sporit lichiditatea se numara titlurile Transgaz, acesta fiind un efect pozitiv evident al ofertei secundare (prin care statul a vandut, in luna aprilie, 15% din actiunile companiei - n.r.)", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Aproape trei sferturi din lichiditatea de luni a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (12,3 milioane lei), OMV Petrom (4,6 milioane lei, inclusiv un deal de 840.000 de lei) si Transgaz (3,8 milioane lei, din care doua deal-uri de 2 milioane lei).

Cele mai mari pachet de actiuni Fondul Proprietatea au fost transferate in ultimele minute ale sedintei, pentru 8,4 milioane lei (1,8 milioane euro), la preturi cu aproximativ 0,7% peste inchiderea de vineri. La finalul sedintei de luni, titlurile FP erau cotate la 0,6395 lei, pret in crestere cu 0,71%.

In acelasi timp, titlurile OMV Petrom au urcat cu 2,53%, la 0,43 lei, in timp ce actiunile Transgaz au scazut cu 0,54%, 203,9 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,9%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,56%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 1,05% peste nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 1,01%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,79%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

"Cred ca in perioada urmatoare piata va sta sub semnul ofertelor publice anuntate de stat. Apropiata oferta la Nuclearelectrica poate contribui la cresterea lichiditatii, atragand sume de bani suplimentare spre bursa si, totodata, conducand la realocari ale portofoliilor existente", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 146.000 de lei, valoare de sapte ori sub rulajul de vineri, de 990.000 de lei.

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Paris erau in stagnare, in timp ce piata de la Frankfurt avansa cu 0,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri