Bursa de la Bucuresti a scazut foarte usor, cu 0,11%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar lichiditatea a fost asigurata in principal de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, SIF Oltenia si Erste, scrie Mediafax.

Piata a fost pe scadere in prima parte a zilei, insa in a doua jumatate a sedintei a inceput sa revina incet spre nivelul de miercuri. La fel ca in sedinta precedenta, rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni.

"Odata trecuta euforia ofertelor publice, se pare ca piata a reintrat in ciclul normal, investitorii reincepand sa se agate de orice stire aparuta si sa tranzactioneze in consecinta. Totodata, pe fondul unei lichiditati scazute incepem sa redevenim martorii unor miscari mai ample ale preturilor, care transmit doar semnale de incertitudine in randul investitorilor. Tind sa cred ca este prematur sa abordam o viziune pesimista si sa anticipam o miscare descendenta de durata, ci mai degraba cred ca ne putem pozitiona intr-o perioada in care piata asteapta un impuls care sa dicteze directia", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

El a amintit ca in ultima perioada finalul de an si inceputul anului urmator au fost momente propice pentru investitii.

"Din acest punct de vedere cred ca este doar o chestiune de timp pana cand vom revedea piata marcata de optimism. Chiar daca in viitorul apropiat sunt asteptate evenimente care pot avea un impact puternic asupra preturilor, cum este cazul AGA la Fondul Proprietatea (programata pentru vineri - n.r.), cred ca piata per ansamblu va ramane pe un trend ascendent, iar perioadele actuale sunt doar momente de respiro", a mai spus brokerul de la Intercapital Invest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,13%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,16% sub ziua precedenta.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a ramas la nivelul de miercuri.

Indicele extins BET-XT a avansat foarte usor, cu 0,1%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,16% peste ziua precedenta.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La inchiderea pietei principale, transferuri de peste 1 milion de lei inregistrau doar actiuni emise de Fondul Proprietatea (9,6 milioane lei), OMV Petrom (5,1 milioane lei, din care doua deal-uri de 3,6 milioane lei), SIF Oltenia (3,1 milioane lei, din care doua deal-uri de 2,2 milioane lei), Erste (2,3 milioane lei), Banca Transilvania (1,2 milioane lei).

Cele cinci actiuni au asigurat, astfel, aproape 80% din lichiditatea pietei, de 26,9 milioane lei (6 milioane euro). Rulajul este cu o treime peste valoarea tranzactiilor de miercuri, de 20,1 milioane lei (4,5 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut nesemnificativ, cu 0,06%, la 0,81 lei, iar in cadrul unor tranzactii pretul a coborat chiar pana la pragul de 0,8 lei/actiune.

Titlurile Romgaz (SNG) au coborat cu 0,14%, la 34,5 lei, pe un rulaj de 687.000 de lei. In acelasi timp, pe piata de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au scazut cu 0,33%, la 10,52 dolari (34,82 lei).

Pe piata de la Bucuresti au fost transferate 19.916 actiuni Romgaz, iar pe bursa de la Londra au fost rulate 14.781 certificate de depozit Romgaz. Fiecarui certificat de depozit ii corespunde o actiune Romgaz. Operatiunile de la Londra au cumulat 157.000 de dolari (520.000 de lei).

Cotatia actiunilor Romgaz de la BVB este cu 15% peste pretul din oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile producatorului de gaze naturale. Cotatia este, totodata, cu 18,56% si, respectiv, cu 21,05% peste preturile la care investitorii de retail au cumparat actiunile cu discount (3% si 5%). Majoritatea titlurilor din oferta au fost vandute la pretul de 30 lei/actiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de actiuni) au cumparat titlurile la 28,5 lei si, respectiv, la 29,1 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 214.000 de lei, fata de aproape 300.000 de lei in ziua precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in scadere cu pana la 0,3%, iar piata de la Londra era in stagnare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri