Banca Comerciala Carpatica (BCC) a trecut pe profit in primul trimestru, cu un rezultat de circa 0,65 milioane lei, fata de o pierdere de aproape un milion lei in perioada similara a anului trecut, in timp ce activele s-au redus cu 0,4%, la aproximativ 3,24 miliarde lei, a anuntat vineri institutia.

In primele trei luni ale anului trecut, banca din Sibiu a raportat o pierdere neta de circa 905.000 lei si active totale de 4,08 miliarde lei, care s-au redus pana in decembrie cu 20%, la 3,25 miliarde lei, informeaza Mediafax. Activele financiare disponibile pentru vanzare ale institutiei de credit controlate de Ilie Carabulea s-au pastrat la acelasi nivel din decembrie, la 39% din total bilant, potrivit datelor raportului financiar trimestrial.

Soldul net al creditelor s-a diminuat cu 1% fata de finele anului trecut, la 1,026 miliarde lei, dinamica inregistrata si de portofoliul depozitelor atrase, care s-a ajustat la 2,845 miliarde lei, in urma scaderii dobanzilor acordate. Raportul credite brute/depozite s-a redus de la 50,6% in decembrie la 44,8% in martie.

Rata creditelor neperformante a scazut anual de la 39% la 30%, in urma curatarii bilantului in septembrie anul trecut si martie anul acesta, creditele scoase din bilant si provizionate integral avand o valoare de 305 milioane lei.

"Rezultatele din primul trimestru al anului indica viabilitatea modelului nostru operational in conditiile unui mediu nesigur, plin de provocari. Activitatea genereaza profit si dupa incheierea unui an dificil in care au fost bine provizionate credite din portofoliul istoric al bancii. Suntem multumiti ca am reusit sa pastram excesul de lichiditate in asteptarea unei decizii cu privire la o infuzie de capital", a declarat intr-un comunicat directorul general al Carpatica, Johan Gabriels.

Venitul net din exploatare a scazut cu 4%, de la 38,47 milioane lei la 36,84 milioane lei. Venitul net din dobanzi s-a redus cu 46%, la 11,27 milioane lei, cel din comisioane cu 13%, la aproape 5,37 milioane lei, insa venitul net din tranzactionare s-a apreciat cu 18%, la 3,19 milioane lei, iar cel din active financiare disponibile pentru vanzare a crescut de trei ori, la 10,33 milioane lei.

Cheltuielile operationale au avansat cu 1%, la 36,18 milioane lei. Astfel, profitul brut a coborat cu 74%, de la 2,51 milioane lei la 0,65 milioane lei. Banca avea la finele lunii martie o solvabilitate de 10,1%, doar putin peste nivelul cerut de BNR, de 10%, si in scadere de la 10,8% in decembrie. Lichiditatea imediata, in schimb, a urcat usor, de la 53,9% la 54,6%.

Capitalurile proprii s-au mentinut la 224 milioane lei. Rata rentabilitatii activelor (ROA) se situa la 0,1%, de la -4,9% in decembrie, iar rata rentabilitatii capitalului (ROE) a ajuns la 1,1%, de la -46,3%. Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, inregistrand un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un castig de 38,4 milioane lei in 2013, dupa ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante.

"Continuam initiativele de a asigura economii in ceea ce priveste cheltuielile operationale atat in anul 2015, cat si in anii urmatori. Continuam procesul de identificare de investitori strategici si colaboram cu toate partile implicate pentru protejarea viitorului bancii. Estimam ca planurile de crestere vor fi finalizate si publicate in a doua jumatate a anului", mai spune Gabriels.

BCC este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar cele mai recente tranzactii s-au operat la un pret de 0,0390 lei/titlu, in urcare cu 9,86% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de 122,7 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri