Volksbank, banca preluata de catre Banca Transilvania (TLV), a intrat la cumparare saptamana aceasta pe actiunile bancii din Cluj, achizitiile depasind valoarea de 2 milioane lei. Tranzactiile vin in contextul in care mai mult angajati din grupul BT, dar si alti investitori institutionali, au inceput sa vanda actiuni Banca Transilvania, marcandu-si profitul inregistrat in acest an.

Volksbank a cumparat in ultimele trei zile 837.000 de actiuni TLV, pretul maxim platit fiind de 2,6082 lei/titlu, in vreme ce minimul a fost de 2,5513/titlu, potrivit raportarilor facute pe bursa. Banca Transilvania a semnat in aprilie 2015 acordul prin care a preluat 100% din actiunile Volksbank Romania, pentru care a platit 711 milioane euro.

“Nu este clar in momentul de fata de ce Volksbank achizitioneaza actiuni Banca Transilvania; sunt mai multe scenarii, unul dintre ele fiind acela ca tranzactiile fac parte din intelegerea facuta de cele doua banci la momentul deal-ului de la inceputul anului”, mentioneaza Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

Banca Transilvania este una dintre companiile care au avut cele mai bune evolutii pe bursa in acest an, actiunile TLV fiind in urcare cu 36%. Luna aceasta, mai multi angajati din grup au inceput sa vanda actiuni, printre acestia aflandu-se Gabriel Goia – director de investitii BT Asset Management, Claudiu Ganea - auditor inter Banca Transilvania, si Mihaela Nadasan – sefa departament relatii internationale Banca Transilvania. Pe lista persoanelor importante din BT care au vandut s-au aflat lunile trecute presedintele Horia Ciorcila si Roberto Marzanati - membru in board.

Cele mai mari vanzari de actiuni TLV au fost facute in noiembrie de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a incasat 216,9 mil. lei pentru cele 86,7 milioane de titluri (2,86% din capitalul bancii) aduse in piata. Pe locul al doilea in topul vanzarilor s-a aflat SIF Moldova (SIF2), in contul careia au intrat 18,5 mil. lei pentru cele 7,2 milioane de titluri Banca Transilvania (0,23% din capital).

“Sunt marcari de profituri ce au loc pe final de an in cazul mai multor emitenti care au avut evolutii pozitive in 2015. In cazul BT a aparut o volatilitate sporita dupa tranzactia facuta de BERD”, mentioneaza Marcel Murgoci.

Banca Transilvania a inregistrat un profit net de 313 milioane lei in primele noua luni din acest an, in scadere cu 3%. Veniturile nete din dobanzi au fost de asemenea in scadere, cu 3,1%, pana la 826 mil. lei.

Pe Bursa, actiunile TLV cresteau joi cu 0,2% pana la pretul de 2,605 lei/unitate. Avand in vedere aceasta cotatie, compania are o capitalizare de 7,86 mld. lei.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri