Piața de capital din România continuă trendul ascendent și înregistrează noi niveluri record după primele 8 luni ale acestui an, în special la nivelul indicatorilor care măsoară lichiditatea. Valorea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB) a ajuns la un nou nivel record în perioada ianuarie-august.

Tranzacțiile totale s-au cifrat la 24,5 miliarde lei, echivalentul a 5 miliarde euro, în primele 8 luni ale acestui an. Comparativ cu primele 8 luni ale anului trecut, acest nivel este cu 60% mai ridicat.

Doar de două ori până acum în istoria BVB valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a BVB a mai depășit 20 miliarde lei. Astfel, un nivel peste acest prag a mai fost înregistrat la nivelul unui an întreg în 2021 (20 miliarde lei) și în 2022 (23,2 miliarde lei). Al doilea indicator de lichiditate, cel al valorii medii zilnice, a consemnat un avans procentual similar și a ajuns la nivelul de 147 milioane lei, echivalentul a 30 milioane euro.

Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numărul tranzacțiilor a trecut, la finalul primelor 8 luni din acest an, pragul de 1 milion de tranzacții.

Cele mai lichide 5 societăți listate la BVB în funcție de valoare totală de tranzacționare realizată pe primele 8 luni au fost Hidroelectrica (H2O), Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) și Romgaz (SNG).

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri